DM & Jemini

Het getuigt van zelfspot als een rap-producer zichzelf Danger Mouse noemt, al wordt zijn naam afgekort tot DM. DM's handlanger heet Jemini The Gifted One. Hij rapt, DM draait de beats. Van het duo uit New York verscheen deze zomer de cd Ghetto Pop Life, een titel vol tegenstrijdigheid: in de gloriedagen van 50Cent en zijn gangster-vriendjes gaan het getto en pop doorgaans niet samen.

Maar DM & Jemini verpakt rap op een poppy manier, die in de verte doet denken aan De La Soul in haar begindagen. Al ontbreken hier de sample-zoekplaatjes (DM gebruikt geen bekende citaten), DM & Jemini heeft dezelfde ontspannen stijl. En de open blik: allerlei muzikale elementen krijgen een plaats. Van een gospelkoor tot strijkers, van een haperende drumsolo tot een gewichtig stukje human beatbox. Hoewel de instrumentaties het doorgeborduurde geluid van de `underground' laten horen, ontstaan uit de diepe krochten toch vrolijke nummers die zich soms zelfs laten meezingen. Inhoudelijk zijn ze aangenaam ambivalent, zo blijkt uit Don't Do Drugs waarin bij een aanstekelijk musicaldeuntje een wijze les wordt onderwezen – maar dat door de vrolijke opsomming van allerlei middelen onmiddellijk naar een joint doet grijpen.

DM & Jemini. Ghetto Pop Life. (LEX 010LP)

    • Hester Carvalho