Boomhutten moeten het bos redden

Om te voorkomen dat de Efteling een bungalowpark bouwt, hebben actievoerders het ,,prachtige gevarieerde bos'' bij het pretpark bezet. Ze wonen er sinds eind juni in boomhutten.

,,Als je moet plassen 's nachts? Dan plas je gewoon naar beneden'', zegt Ninka Basten, zittend in haar vijftien meter hoge boomhut. Ninka (23) is een van de bewoners van Groenfront Actiekamp 't Entenwoud, achter de Efteling. Ze heeft blonde dreadlocks, draagt een brilletje en piercings door lip en kin. Ze volgde de kunstacademie, nu is ze voltijds actievoerder. De laatste acht jaar woonde ze in verschillende actiekampen, onder meer langs de Betuwelijn.

De actievoerders willen voorkomen dat pretpark de Efteling, eigenaar van het stuk bos, er een bungalowpark bouwt. ,,Als dit bosgebied verdwijnt, verdwijnt er een belangrijke ecologische verbinding tussen de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide'', zegt Ninka. ,,Het is een prachtig gevarieerd bos. Bovendien zitten hier dassen.''

De actievoerders vinden dat als de Efteling zo nodig een bungalowpark moet aanleggen in een bosrijke omgeving, ze daarvoor beter een bos kan aanplanten. Bijvoorbeeld op de akkers ten westen van het pretpark. Die zijn ook eigendom van het park. Ook de Brabantse Milieu Federatie is tegen het kappen van stukken bos. Ze heeft hiertegen bezwaar ingediend bij de Raad van State. In september doet de Raad uitspraak.

Eind juli heeft de gemeente Loon op Zand de actievoerders via een brief bevolen het kamp te ontruimen. Het verblijf in de boomhutten zou gevaarlijk zijn. De advocaat van de actievoerders tekende bezwaar aan tegen het bevel. Maandag werd hij door de rechter in Breda in het gelijk gesteld. Voor de actievoerders is het nu afwachten wat de uitkomst van het onderzoek van de Raad van State is.

De boomhutten zijn te bereiken via een klimtouw. Alle klimmers dragen een bergbeklimmerstuigje. De gevorderde klimmers zijn zo boven. Eenmaal binnen zekeren ze zich aan de hut. Naar beneden gaan is een kwestie van abseilen.

Ninka's boomhut bestaat uit een constructie van balken en pallets die is opgehangen tussen twee bomen. Daaroverheen is een oranje zeil gespannen. Er is plek voor twee matrasjes. Als het moet, kan ze enkele dagen in de boom blijven zitten. Ze heeft er een campinggasstel, water, een blik tomatensoep, een blikje haring en een pak pap. De meeste van de zeventien hutten op het terrein staan door middel van een touwladder of een touwbrug in verbinding met de centrale hut.

Dat is een van de weinige hutten die op de grond staat. Het is een bouwwerk van pakweg tien bij vier meter. Aan de linkerkant is een slaapgedeelte voor mensen die maar kort in het kamp blijven. In het midden is de keuken, rechts het materiaalhok. Daar liggen pallets, touw en andere bouwbenodigdheden. De keuken is netjes opgeruimd. Voor de zelfgetimmerde keuken met campinggasstellen staat een salontafel met een blauw kleedje. Daarop een pot pindakaas, een thermoskan en wat broodjes. Achter de tafel staat een bord met corveediensten. Op het moment zijn er tussen de twintig en dertig mensen aanwezig. Onder hen een stuk of tien vaste bewoners, de anderen komen voor langere of kortere tijd aanwaaien. De meesten zijn krakers.

Iedere avond wordt er gekookt, veganistisch omdat dan iedereen mee kan eten. Het eten krijgen ze van buurtbewoners, of vinden ze door te `skippen'. Dat is een strooptocht langs containers van supermarkten. Daaruit halen de activisten etenswaren die door bedrijven zijn weggegooid. Douchen kan op de minicamping, even verderop of bij sommige buurtbewoners. De wc is nu nog een soort stoel met een gat erin. Er wordt gewerkt aan een compost-wc.

    • Barbara Nieuwenhuijsen