Beschutting Tsjernobyl

De bouw van de nieuwe beschutting die de in 1986 vernietigde kernreactor van Tsjernobyl moet bedekken, zal twee jaar langer duren dan was voorzien. Dat heeft de Oekraïense minister van Energie Mykola Steinberg gezegd.

Volgens planning zal de constructie van de beschutting volgend jaar beginnen, maar de afwerking daarvan pas in 2010 zijn voltooid. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, die het project beheert, zegt niet op de hoogte te zijn van uitstel en verwacht dat de beschutting tijdig afgewerkt zal zijn, zoals de geldschieters is beloofd tijdens een bezoek aan de kernreactor in juni. De vice-president van de Bank loofde Oekraïene toen nog voor het versnellen van het project door de gebruikelijke bureaucratische processen te vereenvoudigen.

Steinberg heeft ook gewaarschuwd dat de toegezegde 768 miljoen dollar onvoldoende zijn voor de totale kosten van de bouw van de beschutting.

De haastig gebouwde mantelconstructie van beton en staal die na de ramp in 1986 werd ontworpen, vertoont op veel plaatsten scheuren. Daarom is de bouw van een nieuwe overkapping noodzakelijk.