Begeleid verlof in zicht voor Theo H.

De in Nederland langstzittende tbs'er Theo H. (60) verhuist van de Van Mesdagkliniek in Groningen naar de Pompekliniek in Nijmegen. Dit is de uitkomst van overleg tussen H.'s advocaat W. Anker en het ministerie van Justitie deze week. De tbs'er gaat eerst naar Het Kempehuis, de longstay-afdeling van de Pompekliniek. Daar wonen tbs'ers die `uitbehandeld' zijn. Als het daar goed gaat met H., komt voor hem ook het begeleid verlof weer in beeld. In de Van Mesdagkliniek mocht H. niet meer naar buiten, ook niet onder begeleiding. H. ondergaat sinds 1960 een tbs-behandeling wegens ontucht met minderjarigen. Het Pieter Baan Centrum en de Van Mesdagkliniek vinden dat hij een onbehandelbare pedofiele geaardheid heeft en daarom een gevaar voor de samenleving is. Het risico om H. buiten de muren van een kliniek te laten wonen, is volgens hen te groot.