Barenboim dirigeert in Rabat

Daniel Barenboim dirigeert zondag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een concert van het door hem opgerichte West-Eastern Divan Orchestra met Israëlische, Arabische en Europese musici. Het orkest treedt voor het eerst op in een Arabisch land.

Op het programma staan de Derde symfonie van Beethoven en Mozarts Concert voor drie piano's. Barenboims bedoeling is het verstevigen van vriendschap, vrede en veiligheid. De in Israël sterk omstreden Israëlische dirigent en pianist ijvert al jaren voor betere betrekkingen tussen Israël, Palestijnen en Arabieren. Vorig jaar verhinderde het Israëlische leger ,,om veiligheidsredenen'' een vredesrecital van Barenboim in de Palestijnse stad Ramallah. Barenboim verzet zich ook tegen de volgens hem kortzichtige houding van de Israëliërs tegenover Richard Wagner, bewonderd door Adolf Hitler. In 2001 dirigeerde hij in Jeruzalem een Wagnerconcert van de Berliner Staatskapelle, de musici van de Berlijnse Staatsopera waarvan Barenboim chef-dirigent is. Een commissie van de Knesset, het Israëlische parlement, verklaarde Barenboim daarop als eerste Israëlier tot ,,cultureel persona non grata''. Zijn orkest is geen politiek programma, zei Barenboim vorig jaar in een interview met deze krant. ,,Alle musici weten hoe ik over de kwestie denk, dus trekken wij gematigde Palestijnen en gematigde Israëliërs. Het gaat ons erom mensen te laten samenwerken, ze te laten debatteren over de toekomst.''