Australië: dossier Irak `aangedikt'

Een voormalige hoge Australische inlichtingenexpert heeft vandaag de Australische regering beschuldigd van het aandikken van de Iraakse dreiging om de oorlog in Irak te rechtvaardigen en het sturen van tweeduizend Australische troepen naar het gebied mogelijk te maken.

De explosieve aanklacht kwam op de eerste dag van de parlementaire enquête naar de achtergrond van de inlichtingen die door de regering van premier Howard zijn gebruikt om de Australische deelname aan het conflict in Irak mogelijk te maken. Volgens Andrew Wilkie, die in maart uit protest zijn positie binnen de inlichtingendienst opgaf, is de belastende informatie die aan de regering is doorgespeeld opzettelijk aangedikt om het politiek aanvaardbaarder te maken. ,,Soms zijn [de feiten] zozeer overdreven, dat het grenst aan oneerlijkheid.''

Het parlementaire onderzoek lijkt in veel opzichten op het onderzoek dat momenteel in het Verenigd Koninkrijk gaande is en waardoor de Britse premier Blair onder grote druk is komen te staan. In de Verenigde Staten is eveneens een dergelijk onderzoek gaande, maar de discussie die daaruit is voortgevloeid, wordt minder agressief gevoerd.

,,Ik durf zelfs te zeggen dat de informatie rechtstreeks van het ONA (Office of National Assessments) op het bureau van de premier is beland en dat het aandikken daar of in de omgeving daarvan is gebeurd'', zei Wilkie. Het ONA is de Australische dienst die de premier adviseert op het gebied van binnen- en buitenlandse inlichtingen. Op de vraag of hij Howard beschuldigt van het ,,sexy maken'' van de verstrekte inlichtingen, een frase die afkomstig is uit de Britse media, antwoordde Wilkie instemmend.

Howard reageerde vandaag op de beschuldigingen door te zeggen dat ,,op dat moment'' de beoordeling van de wapencapaciteit van Irak gerechtvaardigd was. ,,We hebben niet gevraagd de inlichtingen te veranderen'', zei Howard in gesprek met een Australische radiozender.