Alom studie effecten hitte

Nadat in Frankrijk een ware crisis is uitgebroken over de gevolgen van de hitte, zowel in de gezondheidssector als in de politiek, wordt ook in andere Europese landen onderzocht hoeveel doden de hitte van midden juli tot midden augustus heeft veroorzaakt.

Italië. De Italiaanse minister van Gezondheidzorg laat een onderzoek uitvoeren om het aantal doden door de hitte te bepalen. De meeste doden zouden gevallen zijn in grote steden in het noorden van het land, voornamelijk in Turijn, Milaan en Genua. Het zuiden kent minder slachtoffers. Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Giuseppe Pisanu, komt dat omdat de familiale banden in het zuiden hechter zijn dan in het noorden en de bejaarden daar dan ook beter worden bijgestaan.

Spanje. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren de autonome regio's gevraagd gegevens te verzamelen over het aantal doden als gevolg van de hitte. Het resulaat voor heel Spanje is 101. In de krant El País verklaren bejaardentehuizen dat de hitte bij hen niet tot meer doden heeft geleid, maar dat de toestand van een aantal zieke bejaarden wel verslechterd is door de hitte. Het ministerie van Volksgezondheid liet weten dat de situatie niet vergeleken kan worden met de situatie in Frankrijk omdat de Spaanse bevolking gewend is met hitte om te gaan.

Duitsland. De overheid maakte bekend dat de hitte in Duitsland dertig dodelijke slachtoffers heeft geëist. Het verzamelen van de gegevens hieromtrent duurt lang door het Duitse federale systeem waarbij de verschillende deelstaten verantwoordelijk zijn voor de telling van het aantal doden. Eerder had Duitsland zeventien doden door de hitte gemeld, onder wie twee postbodes die het leven lieten tijdens hun rondes. Ondanks de laatste berichten, meldden Duitse begrafenisondernemers dat deze zomer niet uitzonderlijk was.

Portugal. De hitte was volgens de Portugese overheid de oorzaak van meer dan 1.300 doden. De helft van de slachtoffers was ouder dan 75. De cijfers zijn enkel voorlopige schattingen. Een van de redenen voor de stijging van het aantal doden door de hitte zou het gebrek aan airconditioning zijn in de Portugese ziekenhuizen. Verwacht wordt dat het aantal doden door de hitte nog zal stijgen bij uitgebreider onderzoek.