Ajax krijgt van AS Roma geen bankgarantie

AS Roma is er niet in geslaagd Ajax een bankgarantie te overleggen bij de transfer van Christian Chivu. De Italianen hadden tot deze week de tijd om Ajax het document te bezorgen.

Om de bankgarantie alsnog af te dwingen schakelt Ajax de Nederlandse voetbalbond KNVB, de Europese voetbalbond UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA in. Tot die tijd geeft de club Chivu niet vrij en kan hij niet spelen voor Roma.

Volgens algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax zijn de drie bonden de aangewezen instanties om meer druk op AS Roma te zetten. ,,De deadline voor de bankgarantie is gisteren afgelopen. Een delegatie van Ajax is met advocaten naar Rome geweest om de deal rond te maken, maar dat is niet gelukt. Nu is het de tijd om alle alternatieven uit de kast te halen.''

AS Roma maakte bij de totstandkoming van de transfer al een deel van het te betalen bedrag over aan de Amsterdammers. Voor het andere gedeelte wilde Ajax een goede bankgarantie. Omdat het normaal is dat een club die niet direct kan overleggen werd de Italianen enkele weken de tijd gegund. In de tussenliggende periode kreeg Roma bezoek van de Italiaanse justitie. De club wordt verdacht van fraude en van het verstrekken van valse bankgaranties.

Ajax nam bij de transfer het zekere voor het onzekere en gaf Chivu, die wel normaal met de spelersgroep van de Italiaanse club meetraint, nog niet vrij aan de Italiaanse club. ,,De transfercertificaten zijn nog in ons bezit'', aldus Van Eijden, die de verdediger alleen toestemming heeft gegegeven om oefenduels te spelen. Ook de KNVB heeft nog geen groen licht voor de overgang van Chivu gegeven. De voetbalbond wilde gisteren niet aangeven op welke manier het Ajax steunt in de zaak tegen Roma.

Van Eijden wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat Chivu terugkeert bij Ajax. ,,Daar doe ik nog geen uitspraken over. Maar het kan óf heel lang gaan duren en we krijgen de bankgarantie, óf het lukt niet. De transferperiode loopt 31 augustus af dus voor die tijd moet het geregeld zijn.''