AH-medewerkers niet vervolgd

Het openbaar ministerie heeft de zaak tegen twee medewerkers van Albert Heijn die 12 juni dit jaar een winkeldief zouden hebben mishandeld geseponeerd.

Het openbaar ministerie vindt dat de klap die bedrijfsleider Lucas P. heeft gegeven ,,niet passend noch noodzakelijk was om de aanhouding van de winkeldief te realiseren''. Maar het ziet ,,in de wijze waarop P. is aangehouden'' aanleiding om de zaak tegen hem te seponeren ,,op grond van het feit dat hij voldoende is getroffen door de gevolgen''. Tegen filiaalchef Simon L. was geen bewijs dat hij had geslagen.

De officier van justitie verwijst naar de circa acht politiemensen, met een hond die, na de aangifte van mishandeling door de winkeldief, de woning van P. binnenvielen. Op dat moment waren daar alleen zijn vriendin en kind aanwezig. P. en L. gaven zich zelf bij de politie aan.

Plaatsvervangend korpschef J. van Riessen verklaarde hierover daags daarop in de Telegraaf: ,,We hebben niet handig opgetreden en achteraf zeg ik dat het absoluut anders had gemoeten. Een telefoontje dat ze zich bij ons moesten melden was voldoende geweest.'' De officier herhaalde dit tegen mijn cliënt, zegt de advocaat van de twee mannen, M. Goris.

Vorig jaar gebruikten beide AH-medewerkers ook geweld tegen een met een mes gewapende overvaller die een greep uit de kassa had gedaan. De man werd geslagen nadat hij was overmeesterd en zijn mes had weggegooid. Simon L. werd hiervoor veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Lucas P. werd vrijgesproken omdat hij niet had geslagen. Op de vervolging van het duo kwam heftige kritiek. Zo heeft prins Bernhard zijn publiekelijk geuite belofte dat hij de boete zou betalen gestand gedaan.

,,Eigenlijk wil ik vrijspraak'', zegt Simon. ,,Nu blijft er toch iets hangen van `hij heeft het wel gedaan, maar we kunnen het niet bewijzen'. Ik ben bang dat als er weer wat gebeurt ze dit toch laten meewegen.''

De officier heeft de twee in overweging gegeven de volgende keer een dief in een ,,houdgreep'' te nemen. Simon: ,,Ik heb vijftien jaar gejudood en er zijn er houdgrepen die iets met iemand doen, dat wil je niet weten.''