Afperser gepakt na onderzoek internet

De politie van de regio Utrecht heeft op 3 juli een 45-jarige man aangehouden op verdenking van afpersing van zuivelonderneming Campina, Sara Lee (Douwe Egberts) en de Nederlandse Spoorwegen. De man heeft bekend, zegt de politie. De arrestatie werd gisteren door de politie bekendgemaakt nadat de internetrubriek www.netkwesties.nl hierover een gedetailleerd artikel had aangekondigd.

De man wordt ervan verdacht toetjes van Campina te hebben vergiftigd en dreigbrieven naar de onderneming te hebben gestuurd, waarin hij geld eiste. Hij kocht de toetjes in een supermarkt van Albert Heijn in het zuiden van het land. Thuis deed hij er muizenkorrels bij, waarna hij de toetjes terugplaatste in de winkel, zei zijn advocaat H. Ausma vanochtend tegen het Algemeen Nederlands Persbureau. De politie wil dit niet bevestigen, maar zegt dat de toetjes niet vergiftigd zijn in het productieproces van Campina. Eén consument van een toetje is onwel geworden na het eten ervan, zo bevestigt de politie.

De verdachte wilde niemand in levensgevaar brengen, hij wilde alleen geld, zei advocaat Ausma tegen het ANP. ,,Daarom heeft hij de muizenkorrels eerst uitgeprobeerd op zijn bok (die hij als huisdier houdt – red.). Die werd er alleen maar misselijk van.''

Campina laat in een reactie weten ,,heel erg opgelucht te zijn dat deze zaak tot een oplossing is gekomen''. Verder wil het bedrijf niets zeggen.

Ausma meldde dat de verdachte werkzaam is bij een bedrijf dat computerchips maakt in Duitsland. Hij heeft een vrouw en een kind in de tienerleeftijd. Hij woont in een klein plaatsje in het zuiden van het land. De verdachte is nooit eerder met justitie in aanraking geweest.

De verdachte is opgespoord door de Utrechtse politie in nauwe samenwerking met de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), zo zegt een woordvoerder van de politie Utrecht, die spreekt van een ,,top staaltje politieonderzoek''.

De verdachte maakte contact met de politie via internet en een anonimyzer, een anoniem internetadres. Dit adres werd verzorgd door het Amerikaanse bedrijf Surfola.com. Surfola garandeert doorgaans anonimiteit, maar onthulde de naam van de verdachte toch aan de politie.

Ausma gaat onderzoeken of de politie dat bewijsmateriaal rechtmatig verkregen heeft. De advocaat sluit niet uit dat hij medewerkers van de FBI en Surfola.com oproept als getuigen. De politie zegt ,,geen enkele twijfel over de rechtmatigheid van de manier waarop het bewijs verkregen is'' te hebben.

Het politieonderzoek is in juli 2002 begonnen toen Campina aangifte van afpersing deed bij de politie. Ruim 150 politiemensen van verschillende korpsen hebben aan het onderzoek meegewerkt. [Vervolg AFPERSER: pagina 3]

AFPERSER

Bonuskaart van AH 'redde' klanten

[Vervolg van pagina 1] In juli 2002 meldde een klant van een Albert Heijn dat een door hem gekocht ,,pak vla schroeven en bouten'' bevatte, zegt de politie Utrecht. Dit was niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar was wel de aanleiding tot onderzoek.

In juni 2003 stuurde de verdachte een brief aan Campina waarin hij zei in een bepaalde supermarkt van Albert Heijn toetjes besmet te hebben met gif. Hij eiste geld. De politie besloot geld naar hem over te maken, ,,enerzijds om hem in de verleiding te brengen het geld te cashen zodat wij hem konden arresteren, anderzijds om de trigger bij hem weg te halen nog meer te gaan doen''. Op die dag was namelijk een vrouw onwel geworden na het eten van een toetje uit de bewuste winkel. De vrouw maakte het na behandeling door een arts weer snel goed. Naar verluidt werd 200.000 euro overgemaakt. De politie wil dit niet bevestigen.

Alle klanten die die dag het toetje gekocht hadden, werden na toestemming van het openbaar ministerie via hun `bonuskaartgegevens' opgespoord en thuis opgebeld. Normaal mag dat niet, uit privacy-overwegingen, ,,maar als het mag, kunnen wij heel snel handelen'', zegt een woordvoerder van Albert Heijn.

De verdachte werd gearresteerd terwijl hij het geld wilde pinnen dat naar hem was overgemaakt. ,,Hij is niet lange tijd gevolgd'', zegt de politie. Hij werd gepakt in Panningen (Limburg). Naar verwachting komt de zaak in oktober voor de rechter. De verdachte wordt afpersing ten laste gelegd, poging tot moord en het in gevaar brengen van de volksgezondheid.