AEX wederom een stapje hoger

De Europese beurzen gingen vanmorgen door met hun aarzelende, maar hardnekkige opmars. Belangrijkste reden voor de stijgende koersen was wederom de dalende koers van de euro. De Europese munt daalde vanmorgen even onder de 1,09 dollar per euro.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, was evenals gisteren de best presterende index in West-Europa. Het koersgemiddelde stond rond het middaguur 0,4 procent hoger op 331,52 punten.

Het aandeel KPN won onder invloed van de publicatie van halfjaarcijfers 1,2 procent. Het telecomconcern behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 192 miljoen op een omzet van 3,04 miljard euro. De resultaten waren aan de bovenkant van de verwachtingen. Verscheidene bankanalisten gaven het aandeel KPN een opwaardering na de publicatie van de cijfers.

DSM steeg 0,6 procent. Het chemieconcern meldde dat het voor het tweede jaar achtereen meer Europese aanvragen heeft ingediend voor patenten op het gebied van biotechnologie dan enig ander bedrijf. Ook Akzo Nobel won. Het aandeel steeg 1,2 procent nadat de onderneming had gemeld dieper in de kosten te snijden bij het onderdeel polymeren, Polymer Chemicals. Dat kost wereldwijd 150 banen.

Olieconcern Petroplus werd afgestraft voor het nieuws dat het de succesvolle keten van onbemande benzinestations Tango gaat verkopen. Het bedrijf gaat ook een aantal fabrieken sluiten en personeel ontslaan om weer winstgevend te worden. Petroplus dook in de eerste zes maanden in de rode cijfers. Het aandeel viel 19 procent.

Van de andere grote beurzen in Europa deed die van Frankfurt het het slechtst. De Duitse DAX-index zakte 0,5 procent. De indices van de beurzen in Londen en Parijs stegen in de ochtendhandel 0,3 procent.

Na vijf achtereenvolgende dagen van koersstijgingen heeft de beurs in Tokio vanmorgen met een klein verlies de week afgesloten. De Nikkei-index kromp 81,52 punten ofwel 0,8 procent en kwam uit op 10.281,17 punten.

Andere grote beurzen in het Verre Oosten kwamen wel op winst uit. In Hongkong groeide de Hang-Sengindex 1,1 procent. De Kospi-index van de beurs in Seoul sloot net iets boven de stand van donderdag en in Sydney won de All Ordinaries 0,3 procent.