Aanslag op VN in Bagdad opgeëist

Een onbekende Iraakse groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad. Dat heeft een Arabisch televisiestation gemeld.

Volgens het in Dubai gevestigde Al Arabiya heeft de zender een verklaring ontvangen waarin een Iraakse islamitische groepering die zich de Gewapende Voorhoede van het Tweede Leger van Mohammed noemt, toegeeft de aanslag met een zware autobom te hebben verricht. Bij die aanslag kwamen zeker 24 mensen om het leven.

In de verklaring die door de Arabische zender werd getoond, dreigt de groep met aanslagen op ,,alle buitenlanders''. Arabische televisiezenders ontvangen vrijwel dagelijk brieven van onbekende groepen die aanslagen op Amerikaanse militairen opeisen. Terrorisme-experts noemen het ,,onmogelijk'' om vast te stellen of de verklaring van gisteren klopt.

Generaal John Abizaid, commandant van CentCom, het Amerikaanse militaire commandocentrum voor de militaire operatie in het Midden-Oosten, zei bekend te zijn met een groepering die opereert onder een dergelijk naam. Hij ging daar verder niet op in.

Abizaid noemde het terrorisme de grootste dreiging voor Irak.

Eerder gisteren meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie de gevangenname van Ali Hassan al-Majid, alias Chemische Ali. De neef van de Iraakse leider Saddam Hussein en de nummer vijf op de meest-gezochten lijst van de VS, werd in het voorjaar na een bombardement op zijn woonhuis al dood verklaard. Maar in juni trok het leger die claim weer in twijfel. Al-Majid is onder meer verantwoordelijk voor de gifgasaanvallen op de Iraakse Koerden in de jaren tachtig.