Zoutwinning blijft handwerk in Ston

Het Kroatische dorpje Ston, aan de Adriatische kust, staat al sinds de Romeinse tijd in het teken van de zoutwinning. Aan de werkwijze om zout te winnen uit de zee is sinds die tijd nauwelijks iets veranderd, zegt Svetan Pejic, de eigenaar van het zoutbedrijf. ,,Het is de zee, de zon en de wind, verder niks. Dit zout is puur natuur.'' Het zeewater wordt bij vloed opgevangen in waterbassins en blijft daarin staan bij eb. Vervolgens verdampt het water door de droge wind en de felle zon, zodat het zout overblijft. Het zout wordt vervolgens in karren geschept, die per spoor worden afgevoerd.

In de hoogtijdagen, toen het nog een staatsbedrijf was, produceerde het zoutbedrijf 6.000 ton per jaar en werd het zout in heel Joegoslavië afgezet. Vrijwel het hele dorp werkte in de zoutwinning. Nu werken er nog zeventien mensen en is de productie flink gekrompen. Pejic kocht het bedrijf na de afscheiding van Joegoslavië van de Kroatische overheid. Het is verliesgevend, omdat het met de hand gewonnen zout niet kan concurreren met grootschalige mechanische zoutwinning. ,,Maar het zal hier altijd blijven zoals het is, al is het maar voor de toeristen'', aldus Pejic.