`Zo spelen als Oranje kan hier niet door de beugel'

Op karakter hield België gisteren stand tegen het Nederlandse `sterrenensemble'. ,,Als wij zo hadden gespeeld als Nederland zouden we door iedereen worden afgemaakt'', stelt spits Wesley Sonck.

In de catacomben van het Koning Boudewijn-stadion legde doelpuntenmaker Wesley Sonck na afloop de vinger op de zere plek van het Nederlands elftal. Volgens de 25-jarige spits van Ajax was op het veld duidelijk voelbaar dat bij de spelers van Oranje de absolute wil om te winnen ontbrak.

En, zo stelde Sonck, omdat de Belgen zoals gewoonlijk wel alles in de strijd gooiden kon het elftal van bondscoach Aimé Anthuenis standhouden tegen de `sterrenploeg' van Dick Advocaat. ,,Wij zijn kleine Belgen, maar op karakter en mentaliteit kunnen we veel verzetten'', sprak een glimlachende Sonck. ,,Als wij zo hadden gespeeld als Nederland zouden we door iedereen in België worden afgemaakt. Dat zou niet door de beugel kunnen.''

Vooraf werd het Nederlands elftal in de Belgische kranten aangekondigd als een gezelschap supersterren. Op papier zouden de `Rode Duivels' in principe kansloos moeten zijn tegen de aartsrivaal, maar het verleden had al geleerd dat het Belgische werkvoetbal tot verrassingen kan leiden. De eerste helft verliep exact volgens plan voor de ontketende Belgen die de Nederlanders bij vlagen konden overlopen. Die inzet werd zeven minuten voor het rustsignaal beloond met een doelpunt van Sonck. Het vlees geworden voorbeeld van een voetballer die negentig minuten lang het gevecht voor iedere centimeter aan gaat.

Volgens Sonck hoefden de Belgen niet te worden opgeladen voor de `Derby der lage landen'. ,,Voor Nederland was dit misschien een vriendschappelijke wedstrijd, maar voor ons was dat toch anders'', oordeelde Sonck. ,,Als je zoveel kwaliteit hebt als Nederland zou je een ploeg als België weg moeten blazen. Eigenlijk zou het niet moeten kunnen dat we op karakter bijblijven. Maar daar ligt nu eenmaal onze kracht. Nederland kan daarentegen in een flits het verschil maken. Dat zag je bijvoorbeeld bij de gelijkmaker van Roy Makaay.''

De Belgische verdediger Jelle van Damme was het eens met de woorden van zijn ploeggenoot bij Ajax. ,,Wij Belgen hebben die werklust nu eenmaal meer in ons. Zeker tegen de Nederlanders. Dan leggen wij gewoon onze kop ervoor. Net even dat beetje extra geven'', stelde de 20-jarige linksback. ,,Natuurlijk heeft Nederland een goede ploeg, maar je merkt dat ze moeite hebben om met elkaar te spelen. Misschien hebben ze wel een luxeprobleem met al die goede spitsen. Ik vond ze wat arrogant spelen. Dat kunnen wij ons echt niet veroorloven. Wij gaan altijd voor tweehonderd procent. Ik denk dat dat logisch is voor een profvoetballer. Maar ja, misschien denken ze daar in Nederland anders over.''

Ruim een uur na het duel werd Van Damme gefeliciteerd door zijn oud-coach Franky Vanderelst. De voormalige speler van het Belgisch elftal had de lange verdediger in het verleden onder zijn hoede bij Germinal Beerschot Antwerpen voordat hij de overstap maakte naar Ajax. Vanderelst was niet verbaasd over het gelijke spel van zijn land. Vanderelst: ,,In het verleden hebben de Belgen vaker goed tegen Nederland gespeeld. Nederland mag misschien veel meer kwaliteit hebben, de spelers zien dit soort wedstrijden duidelijk als een verplicht nummer. Dan kan je verliezen op mentaliteit.''

Vanderelst trok voorzichtig een vergelijking tussen de sterrenformatie van Real Madrid en de selectie van het Nederlands elftal. ,,Je ziet dat soms het evenwicht binnen de ploeg ontbreekt. Zo heeft Nederland te veel dezelfde soort spelers op het middenveld. Ze willen allemaal een beetje het spel maken. Alleen op techniek spelen is niet voldoende.''

De voormalig international leerde de mentaliteit van de Nederlandse voetbalschool goed kennen bij Germinal Beerschot Antwerpen, dat tot voor kort nog een filiaal was van Ajax. ,,We hebben een paar spelers van Ajax bij ons gehad. Die kwamen met de gedachte naar België toe om even lekker te gaan voetballen. Ik moest ze uitleggen dat voetballen in België vooral hard werken geblazen is. Daar hadden ze wel moeite mee. Die jongens waren niet zomaar de uitblinkers in de Belgische competitie. Als je de pannen van het dak wilt spelen, moet je de juiste mentaliteit tonen. Als Nederland zo speelt als vanavond hier in Brussel, gaat de ploeg volgend jaar niet naar het Europees kampioenschap in Portugal.''

    • Koen Greven