Zakenman als president van Liberia

De Liberiaanse zakenman Gyude Bryant wordt de nieuwe president van Liberia. Hij gaat de interimregering aanvoeren die het verscheurde land moet leiden tot aan verkiezingen over twee jaar.

Zijn benoeming, de vorming van een overgangsregering en het plan voor de verkiezingen vloeien allemaal voort uit het vredesakkoord dat regeringen en de twee rebellengroepen maandag in de Ghanese hoofdstad Accra sloten. Volgens dat akkoord mag geen van de strijdende partijen de leider van de interimregering leveren. Politieke partijen en belangengroepen konden drie kandidaten naar voren schuiven. Regering en rebellen hielden het laatste woord.

Na lang beraad kozen zij vannacht de 54-jarige ondernemer Gyude Bryant die derde stond op het lijstje van de politieke partijen. Daarmee passeerden ze de favoriete kandidaat van de partijen: Ellen Sirleaf-Johnson, ex-minister, oud-bankier en voormalig bestuuurder van VN-organisatie UNDP. Bryant is lid van de Liberia Action Party en een toonaangevende persoon binnen de Anglicaanse kerk van Liberia. Volgens The Perspective, een nieuwskrant op internet van Liberianen in ballingschap, is Bryant voorzichtig en tactvol, maar niet besluitvaardig en onafhankelijk. Hij zou zijn rijkdom voor een groot deel danken aan zijn goede contacten met Libië.

Bryant volgt president Moses Blah op die zijn functie half oktober moet neerleggen. Blah werd pas anderhalve week geleden regeringsleider, nadat president Charles Taylor onder grote internationale druk was opgestapt. Bryant komt aan het hoofd van een interimregering die 76 leden telt. Regering en rebellen leveren de ene helft, politieke partijen, belangengroepen en lokale overheden de andere helft.

Een VN-delegatie van deskundigen is gisteren in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gearriveerd om een VN-missie in Liberia voor te bereiden. Naar verwachting beslist de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties begin september over zo'n operatie. De eerste VN-soldaten van een troepenmacht van zo'n 15.000 man zouden dan in november naar Liberia kunnen worden gestuurd. Intussen moet een West-Afrikaanse vredesmacht toezien op handhaving van een staakt-het-vuren. Inmiddels zijn 1.500 militairen in Liberia geland.

De Amerikaanse VN-gezant voor Liberia, Jacques Klein, waarschuwde gisteren in Ghana dat het vertrek van de Liberiaanse president Charles Taylor pas het begin is van het vredesproces. ,,Er is nog niemand ontwapend. Er is nog niemand gedemobiliseerd.''

Volgens Klein is Taylor nog niet volledig uitgeschakeld, ook al leeft hij sinds anderhalve week in Nigeria dat hem politiek asiel heeft verleend. ,,Charles Taylor met een mobiele telefoon is nog steeds bijna een regering in ballingschap. Potentieel heel gevaarlijk'', zei Klein. De VN-gezant liet er geen twijfel over bestaan dat VN-troepen Taylor onmiddellijk zullen oppakken als hij weer een voet op Liberiaanse bodem zet. ,,Het lijkt me heerlijk om hem te arresteren'', zei Klein die Taylor eerder ,,een psychopaat'' heeft genoemd. Na zijn aanhouding zou hij onmiddellijk worden uitgeleverd aan het VN-tribunaal in Sierra Leone dat hem heeft aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.