WAT DOEN DE KINDEREN

Naar de grachten gaan

Als onderdeel van het Amsterdamse Grachtenfestival is er vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 augustus het Kindergrachtenfestival. Een greep uit de activiteiten: mee-eetconcert met muziek en eten uit grootmoederstijd, speurtocht naar het orgel van de Westerkerk en een kinder-architectuur-rondvaart door de grachten. Verder legt regisseur Hans Nieuwenhuis uit waarom opera leuker is dan je denkt. Na afloop kunnen kinderen de soundcheck voor het concert van 13u op de ponton bijwonen. Daarna lekker luisteren naar de solisten van Opera Studio Nederland aan een tafel vol eten en snoep. En in de tuin van het Theater Instituut is een peutermonumentenconcert, een vrolijk liedjesprogramma met liedjes voor peuters en kleuters over het tekenen van een poppetje en de poes, over een reisje naar Turkije en over een feest in Marokko.

Veel concerten zijn gratis, voor de overige concerten gelden toegangsprijzen van €5 tot €22,50. Kaarten verkrijgbaar bij de AUB ticketshop op het Leidseplein, de uitlijn 0900-0191 en www.grachtenfestival.nl. Inl 020-4214542 of www.grachtenfestival.nl

Een slaapplaats zoeken

Een oude ezel, een hond, een kat en een haan die zijn afgedankt door hun baasjes gaan met zijn allen naar Bremen om daar te gaan spelen in het Stadsorkest. De vier vrienden krijgen honger en dorst en zoeken een slaapplaats voor de nacht. En plotseling is daar een twinkelend lichtje in de verte dat hen naderbij lokt en het startsein is voor allemaal avonturen. Woensdag 27 augustus komt jeugdtheater Het Appeltje naar openluchttheater de Pinkenberg in Velp met de voorstelling De Bremer Stadsmuzikanten, naar het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm.

De Bremer Stadsmuzikanten, familievoorstelling op wo 27 aug om 14uur in openluchttheater de Pinkenberg, Kluizenaarsweg op de grens van Velp en Dieren. Entree €3,50. Kaarten vanaf 13u30 aan de kassa van het theater. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar Sporthal de Hangmat, IJsselsingel 7 in Rheden. Inl 026-3641912.

Uilskuikens bewonderen

Uitgerekend de sneeuwuilen in Artis hebben in deze hete weken hun eerste jongen ter wereld gebracht! Het kersverse ouderpaar heeft drie pluizige uilskuikens, die iedere Harry Potter-fan zou moeten komen bekijken. Moeder sneeuwuil ziet er precies zo uit als Harry Potters' postbode Hedwig. Zij is met haar kuikens tegen de oude stenen muur van de Uilenruïne goed te zien. Omdat het zo warm is verstoppen de jongen zich niet onder moeders vleugels maar zitten als ronde grijze donsballen in een kring om haar heen. Ze waggelen al voorzichtig rond en over een maand hebben ze waarschijnlijk genoeg veren voor de eerste vliegpogingen.

Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam, Open van 9-18u (gebouwen 17u30). Toegang kinderen van 4 t/m 11 jaar €10,50, 65+ €12,50 en vanaf 12 jaar €14. In de maand september is de toegang verlaagd tot kinderen €8 en volwassenen €10,50. Inl 020-5233400 of www.artis.nl.

Nachtvlinders kijken

Wie aan vlinders denkt denkt al gauw aan kleurige dagvlinders. Maar er zijn ook veel mooie nachtvlinders. Kinderwerktuin Paddoel organiseert maandag 25 en dinsdag 26 augustus twee avonden nachtvlinders kijken voor kinderen en volwassenen. De kinderwerktuin, onderdeel van Natuurmuseum Groningen, is een grote tuin, waar kinderen hun eigen groente- en bloementuinen hebben en zo kennismaken met planten, dieren en biologische processen. De avonden beginnen met een dia-inleiding over nachtvlinders, daarna wordt er buiten gezocht naar vlinders op boomstammen die van tevoren met sap zijn ingesmeerd om de vlinders te lokken. Tijdens het wandelen langs de bomen wordt geprobeerd zoveel mogelijk vlinders te determineren. Na de wandeling kunnen ook nachtvlinders op de computer worden bekeken.

Nachtvlinders kijken op ma 25 en di 26 aug van 20u30-23u in Kinderwerktuin Paddepoel, Coronastraat 1 (langs de `dijk' van de Noordelijke Ringweg), Groningen. Inl 050-5713410.

Kleuren

Nog t/m 28 augustus kunnen kinderen meedoen met het inkleuren van de allergrootste kleurplaat van Nederland: 25 meter lang. Daar moeten wel 225.000 stickers voor worden ingekleurd. Vier schilderijen van Larense schilders, die te zien zijn op de tentoonstelling Panorama Laren gaan er door al die kleurige stickers op die enorme kleurplaat heel anders uitzien. Ook hangen er in het museum schilderijen die kapot zijn en gerestaureerd moeten worden.

De grootste kleurplaat van Nederland inkleuren t/m 28 aug in het Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. Open di t/m zo 11-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar gratis, vanaf 13 jaar €7,50,cjp €6,50 mjk €2,50. Inl www.singerlaren.nl

Ballonvlucht maken

De kaasmarkt in Edam is al voorbij, maar op het parkeerterrein van de markt aan de Singelweg kunnen kinderen op vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus een gratis ballonvlucht maken. De Timberlandballon gaat om 14u met ongeveer 8 kinderen aan boord de lucht in, waarbij een hoogte van 50 meter bereikt zal worden. Na terugkomst op de grond ontvangen de kinderen een brevet en een kleine verrassing. Inl 0299-372882.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl