Voorkeur Film

50 jaar CinemaScope

Silk Stockings is een van de films die vertoond worden op het Widescreen-weekend van het Filmmuseum, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van CinemaScope. In 1953 ging de eerste CinemaScope film, The Robe, in première. Het Widescreen-weekend wordt gehouden in Bellevue Cinerama in Amsterdam, een van de weinige Nederlandse bioscopen die (sinds 1965) breedbeeldfilms kon projecteren. Na de overname van dit theater door het Filmmuseum werd de apparatuur daarvoor gerestaureerd.

Het Filmmuseum vertoont dit weekeinde films gemaakt in verschillende breedbeeldsystemen, en ook blow-ups van het gangbare 35mm formaat naar 70mm, zoals Close Encounters of the Third Kind (1977). Op het programma staan onder meer Lawrence of Arabia (Super Panavison), Porgy and Bess (Todd-AO) en Circusworld (Super Technirama).

Zaterdag worden er gratis korte breedbeeldfilms vertoond, waaronder Sky over Holland, een film die John Fernhout in 1967 voor de wereldtentoonstelling in Montreal maakte. Fernhout monteerde een camera op de neus van een straaljager, en inderdaad, het lijkt net alsof je in een vliegtuig zit.

Widescreen-weekend. 22 t/m 24 augustus. Filmmuseum Cinerama, Amsterdam. Inl 020-6237814.

Intacto

In de Spaanse debuutfilm Intacto, een zorgvuldig gedoseerde magisch-realistische thriller, wordt het leven voorgesteld als een groot rad van avontuur.

Holocaust-overlever Max von Sydow speelt de god van het geluk, die ervoor kan zorgen dat mensen geen weddenschap meer verliezen, of juist wel. Zowel cynisch als spannend, maar een beetje kil.

Regie: Juan Carlos Fresnadillo. Met: Max von Sydow, Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela, Monica Lopez.

In: Cinecenter en Kriterion, Amsterdam.

Tishe!

De Russische regisseur Viktor Kossakovsky liet voor het raam van zijn oude huis in Sint Petersburg een jaar lang een camera staan en maakte een film van 82 minuten. Een regenbui in Tishe! heeft het effect van een explosie in een avonturenfilm.

Kossakovsky is goed in het bijzondere van het gewone zien. Kostelijk zijn de scènes met de stratenmakers, die telkens opnieuw een gat in de weg komen repareren.

Amsterdam: Filmmuseum. Den Haag: Filmhuis Den Haag. Zaandam: Filmtheater De Fabriek.

The Quiet American

Michael Caine speelt in The Quiet American een Engelse journalist die in Saigon zijn tijd uitzit. Schrijven doet hij nauwelijks, liever vrijt hij met zijn mooie, Vietnamese vriendin.

Op een dag ontmoet hij een jonge Amerikaanse hulpverlener die zich wel voor de Vietnamezen in wil zetten. Het einde van de film, die in 1958 nog om anti-Amerikanisme is gewijzigd, is intact gebleven.

Regie: Phillip Noyce. Amsterdam: Pathé Tuschinski, De Uitkijk. Den Haag: Metropole, Babylon. Utrecht: Camera/Studio.

Together

Een jongen van dertien komt met zijn vader, een arme kok, van het Chinese platteland naar Peking om een carrière als concertviolist te beproeven. De speelfilm bevat genoeg elementen voor een ouderwets melodrama over de overwinning van tegenslagen door volwassen wordend wonderkind. Ondanks alle emoties is het echter een subtiele studie van sociale en psychologische motieven, gelardeerd met muziek van onder meer Bruch en Tsjaikovski.

Regie: Chen Kaige. In Pathé Tuschinski & The Movies, A'dam; Filmhuis Den Haag; Utrecht: 't Hoogt.