Voorkeur Amsterdam

FOTOGRAFIE

New York

New York is de fotogeniekste stad ter wereld. Een stad van uitersten, maar ook een ouderwetse stad, waar je door de geschiedenis loopt. Geen andere stad heeft het in die mate. Geen wonder dat er over New York veel fotoboeken zijn gemaakt. Zoals dat van Max Kozloff, New York, Capital of Photography, met de gelijknamige expositie, nu in het Joods Historisch Museum. Waarom juist daar? Omdat Kozloff van mening is dat joodse fotografen een bijzondere band met New York hebben. Hij gelooft dat joodse fotografen anders naar de wereld kijken en dus andere foto's maken. `De' joodse fotograaf, zelf horend tot een minderheid, heeft een scherper oog voor minderheden. Zo is binnen de fotografie een herkenbaar joods oeuvre ontstaan. De oudste foto is van 1898, de laatste van 2000. Alles van de stad is vastgelegd, het is echter vooral een collectie van de melancholie.

New York, Capital of Photography t/m 28 sept, Joods Historisch Museum, JD Meijerplein 2-4/Nwe Amstelstraat 1, A'dam. Dag 11-17u. Inl 020-6269945.

THEATER

Onbegonnen werk

Theatergroep Carver speelt een extra reeks van Onbegonnen werk.

De voorstelling bestaat uit virtuoos uitgevoerde mime-études. René van 't Hof wordt als een vogel geboren. Jim van der Woude, Beppie Melissen en Leny Breederveld spelen drie bejaarde zwemmers. Typisch mime is het met een pincet oppakken van flarden dagelijks leven, en de onbeduidende handeling schoonheid geven door ze van alle kanten te bekijken. T/m 28 aug Amsterdam, Bellevue. Inl 020-6277555 of www.theatergroepcarver.nl

COMEDY

Comedytrain

Onder de noemer `Comedytrain International' treden deze zomer in de Amsterdamse comedyclub Toomler in de Breitnerstraat, naast het Hilton Hotel, buitenlandse stand-up comedians op.

Deze week onder anderen Neil Delamere uit Ierland. Hierna is café Toomler gesloten van 27 t/m 31 augustus. In september beginnen de Nederlandse komieken weer.

Woensdag-zaterdag in Toomler, Breitnerstraat 2, 20u30 (za 23u). Inlichtingen 020-6707400 of www.comedytrain.nl

OPERA

Dido and Aeneas

De opera Dido and Aeneas (1689) van Henry Purcell wordt uitgevoerd door solisten en het koor Midsummer Voices olv Jeroen Spitteler. De korte opera over de nasleep van de Trojaanse oorlog is een geliefd werk. Het beroemdst is Dido's lament, de langzame, zwaarmoedige klacht van koningin Dido over het vertrek van haar geliefde Aeneas. Deze uitvoering is ook te zien als voorbereiding op de voorstellingen van Berlioz' Les Troyens in oktober.

Dido and Aeneas: 22 aug 21u Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam.

MUZIEK

Summer Breeze Latin Festival

De zomerconcerten die elk jaar in het Vondelpark worden georganiseerd eindigt aanstaande zondag met maar liefst drie optredens. Om 14u start het trio van de `Raymond Carver van de jazz', trompettist Eric Vloeimans. Zij maken een uur later plaats voor jazzzangeres Izaline Calister, en als uitsmijter om 16u de onverbiddelijke salsa van de twintigkoppige Cubop City Big Band.

24 aug Eric Vloeimans, Izaline Calister en de Cubop City Big Band v.a. 14u. Res Vondelpark Openluchttheater 020-5237790.