Van de Leur wil weg bij Louter

De kans is groot dat turnster Verona van de Leur (17) van club, en dus van trainer, verandert. De relatie met bondscoach Frank Louter, die bij Pro Patria in Zoetermeer tevens haar clubcoach is, staat onder dermate grote druk, dat beiden een (tijdelijk) vertrek van de turnster als de beste oplossing zien.

Van de Leur heeft nog geen besluit genomen om te verkassen, maar de kans op een vertrek ,,is meer dan vijftig procent.'' Als ze weggaat bij Louter wil de turnster naar De Hazenkamp in Nijmegen. Uit contacten is gebleken dat ze welkom is bij de vereniging waar Boris Orlov trainer is. Van de Leur: ,,Ik twijfel omdat ik dan uit huis en van school moet. Maar voor mijn toekomst als turnster is het misschien beter om van coach te veranderen, al is het maar tijdelijk. Na de WK hak ik de knoop door. Overigens zal ik dat in goed overleg met Louter doen, want Frank en ik hebben persoonlijk geen ruzie, maar als trainer en turnster botsen we steeds vaker. Mede als gevolg van mijn blessure is vooral het laatste half jaar moeizaam verlopen. En ik wil er alles aan doen om volgend jaar de Spelen te halen.''

Louter zit met de gespannen verhouding erg in zijn maag. Emotioneel verzet hij zich tegen een vertrek van zijn beste turnster, maar rationeel kan hij er enig begrip voor opbrengen. Als Van de Leur gebaat is bij verandering van club, zal hij zich daar in het belang van de turnster niet tegen verzetten. Ook Louter wil volgend jaar met een fitte Van de Leur naar de Europese kampioenschappen in Amsterdam en de Spelen in Athene.

Complicerende factor bij een eventuele overgang van Van de Leur naar De Hazenkamp is mogelijk de kritiek die Orlov in de media heeft geuit. De Rus heeft fel uitgehaald naar Louter, die hij verwijt er rond de WK-selectie een zooitje van gemaakt te hebben. Volgens Orlov heeft de bondscoach kwalificatie van het team voor de Spelen verspeeld door de fitte Monique Nuijten thuis te laten en de geblesseerden Gabriëlla Wammes en Berber van den Berg op te stellen.

De Amerikaanse vrouwenploeg heeft gisteren bij de WK turnen in Anaheim goud veroverd op de meerkamp. Het team bleef voor het uitzinnige publiek olympisch- en wereldkampioen Roemenië voor. Brons was voor Australië.

    • Henk Stouwdam