TUINEN & BEELDENTUINEN

Siergrassendagen

Op 23 en 24 augustus zijn er siergrassendagen bij Liannes's siergrassenkwekerij. Er zijn voorbeeldborders te zien en de daarin - nu soms al bloeiende - grassen zijn te koop op de kwekerij. Op 13 en 14 september zullen naar alle verwachting wederom de siergrassendagen worden gehouden.

Siergrassendagen. 23 en 24 augustus bij Lianne's siergrassen, Jan Gossewijk 31, De Wilp. Entree gratis. Inl 0594-644263 of www.siergras.nl.

Alpenplanten

Bij Kwekerij Ploeger De Bilt wordt weer het Alpenplanten Rariteiten Weekend gehouden en wel op 23 en 24 augustus. Ploeger de Bilt zal een uitgebreide collectie alpenplanten presenteren en ook zijn er twee belangrijke buitenlandse kwekers met hun `plantenkraam': Robert Potterton uit Engeland met een grote collectie alpenplanten en lage bolgewassen en Jakob Eschmann uit Zwitserland met zijn collectie alpenplanten. Op de internetsite (www.ploegerdebilt.nl) staat een lijst met alle plantensoorten die het weekend te zien zullen zijn.

Kwekerij van Ploeger De Bilt, Blauwkapelseweg 73, De Bilt (030 2202602). Met openbaar vervoer, vanaf NS-station Utrecht: bus 57 van Connexxion, halte Alfred Nobellaan. Met de auto: Volg de A27, afrit 30 (Veemarkt). Openingstijden: Za 23 aug van 09-17u en zo 24 aug van 10-16u. Entree en koffie gratis.

Dahlia's

De Dahliavereniging Utrecht bestaat 40 jaar en de Nederlandse Dahliavereniging 85 jaar. Alle reden om een grootse Dahliatentoonstelling in de Utrechtse Botanische Tuinen te organiseren. Kwekers, liefhebbers en verenigingen uit heel Nederland presenteren hun mooiste dahlia's in een show van zo'n 300 bloemstukken, waarin soms wel 100 Dahlia's per bloemstuk zijn verwerkt.

Dahlia tentoonstelling, 28 t/m 31 aug, dag van 10-17u. Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Utrecht, 030-2535455 & www.botanischetuinen.uu.nl. Entree €4,50, kinderen van 4 tot 12 jaar €1,50, MJK geldig.

Bollen, Knollen en Wortelstokken

Nu door de droogte sommige bomen hun blaadjes al laten vallen, beginnen tuinfanaten weer voorzichtig te denken aan het nieuwe tuinseizoen. De najaarscatalogus Bollen, knollen en wortelstokken van Rita van der Zalm is alweer op de mat gevallen. In de catalogus staan vooral de wat meer bijzondere variëteiten genoemd. Van de 253 vermeldingen zijn 32 afbeeldingen opgenomen. Het gemis aan plaatjes wordt ruimschoots gecompenseerd door de beschrijvingen van de enthousiaste bollenkweekster uit Noordwijk. Zoals de ,,spiegelende tinten van zacht zilverlila, violetroze, robijnpurper en violet'' van de Crocus tommasinianus. Rita van der Zalm staat op 6 en 7 september met haar bollen en knollen bij Anja en Piet Oudolf in Hummelo.

Catalogus Bollen, Knollen en Wortelstokken kunt u bestellen door €5 over te maken op bankrekening 346979242 of Postbank 9027981 t.n.v. Rita van der Zalm Noordwijk. S.v.p. apart uw naam en adres duidelijk vermelden. Inl Rita van der Zalm 0252-377297.

Beeldentuin

De BoogBeeldentuin De Boog in het Noord-Groningse Westernieland brengt nog tot 15 september werk van twintig beeldhouwers uit Nederland en België (onder wie Hugo Hol, Rene de Boer, Winneth Sala, Cor de Ree, Peter Hiemstra). Het werk varieert van kleine bronsplastieken tot monumentaal werk in cortenstaal. In de tuin nemen muren en follie-achtige bouwsels een prominente plaats in.

Galerie/beeldentuin De Boog, D. Wierengastraat 44, Westernieland. T/m 14 sept do t/m zo 11-17u.

Domies

In het hoge noorden bij Pieterburen ligt Domies Toen, een botanische tuin vol inheemse planten, een vijver en majestueuze bomen. De tuin hoorde vroeger bij de pastorie en ligt naast een kleine kerk. Andere interessante `groene' adressen in deze omgeving zijn Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum en Borg Verhildersum in Leens. Deze laatste heeft een in renaissancestijl aangelegde parktuin.

Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen. Open tot en met oktober Di t/m zo 11-17u. Entree 2 euro.

Borg Verhildersum, Wierde 40, Leens. Open tot 2 november di t/m zo 10u30-17u. Entree 4,50 euro. Inl 0595-571430. De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum. Tot nov wo t/m za 10-17u en elke eerste zo v.d. maand 10-17u. Inl 0595-4916-4 of www.dekleineplantage.nl

Galerie Wildevuur

`Een beeldenparadijs'. Zo noemen galeriehouders Pascalle Verhees en Philip Wildevuur hun galerie-annex-beeldentuin Wildevuur in het Drentse Hooghalen. Op het sfeervolle landgoed wordt deze zomer werk van een twintigtal kunstenaars tentoongesteld, onder wie Marinus Klap en Renee van Leusden.

Galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4, Hooghalen. Geopend t/m 25 aug van vr t/m zo van 12-18u en op afspraak. Toegang gratis.

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw. Voor deze zomer staan er drie tentoonstellingen op het programma: van Wijnand Zijlmans, Arja Spronken/Ine van Helfteren en Marion Visione.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open t/m 13 okt, van do t/m zo, van 13-17u. Entree €4.

De Kazerne

De beeldentuin van galerie De Kazerne ligt in Nieuweschans, een pittoresk dorp in het oosten van de provincie Groningen. Bijzonder is dat de galerie een Rijksmonument is, dat begin vorige eeuw in opdracht van een legerafdeling werd gebouwd die belast was met de aanleg van militaire werken. Het authentieke cachot en de wapenkamer zijn de enige restanten uit die tijd. Buiten in de `tuin' van begroeiing is niet echt sprake, al maken de drie fonteinen veel goed staat werk van onder meer Caius Spronken, Marcel Joosen, Bernd Altenstein en Francesca Zijlstra. Deze zomer wordt bovendien plaats ingeruimd voor beelden van jonge talenten.

Galerie De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans, geopend t/m 31 aug van do t/m zo van 13-17u.