Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer gesprek met schrijfster Candace Bushnell van de serie Sex and the City over succesvolle alleenstaande vrouwen in New York en Nederland. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Portret van Statenlid en waterbouwkundige Ronald Waterman die een oplossing denkt te weten voor het fileprobleem. Hij zegt al jaren een praktische en goedkope oplossing te hebben. Keer op keer loopt hij stuk op de `anti-asfalt' lobby. Verder een reportage over een familiebedrijf dat door de malaise in de reclamewereld falliet is gegaan. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met bestuursvoorzitter van Schiphol Gerlof Cerfontaine over de fouten in de nieuwe Luchtvaartwet. Ook kritiseert president-commissaris van ABN Amro A. Loudon de adviezen voor goed ondernemingsbestuur van de commissie-Tabaksblat. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Hoe gezond is Big Mac? Portret van de Amerikaanse advocaat John Banzhaf die aan de basis stond van de processen tegen sigarettenfabrikanten als Philip Morris. Nu trekt hij ten strijde tegen het ongezonde vet in de hamburgers van fastfoodgigant MacDonald's. Canvas, 20.00-21.00u.

Vergezicht: De Guinea Pig Club. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verminkte Canadese luchtmachtpiloten in Nieuw Guinea door twee Engelse plastische chirurgen zodanig aan hun brandwonden behandeld dat zij er minder afschrikwekkend uitzagen. Deze piloten richtten als lotgenoten in 1941 de Guinea Pig Club op. Oud-piloten vertellen over hoe ze gewond raakten, verpleegd werden en talloze operaties ondergingen. Ned.3, 22.50-23.45u.

Artsen van de 21ste eeuw. Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.25-24.00u.

MUZIEK

Histories. Portret van Marlène Dietrich die miljoenen fans had en tientallen minnaars. Hitler was een van haar vurigste bewonderaars. Hij hield van haar films. Zij niet van hem. Nog voor de nazi's de macht grepen, ontvluchtte zij Duitsland en maakte carrière in Hollywood. Canvas, 21.00-21.50u.

FILM

The Browning Version (Mike Figgis, 1994, Engeland). Tweede verfilming van toneelstuk van Terence Rattigan (uit 1939) laat Albert Finney excelleren als onbegrepen classicus die verder afstand neemt van jongensinternaat en ontrouwe echtgenote Greta Scacchi. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

I Love Trouble (Charles Shyer, 1994, VS). Mengsel van romantische komedie en thriller. Jonge verslaggeefster Julia Roberts en gearriveerde columnist Nick Nolte zitten elkaar dwars bij research naar genetisch gemanipuleerde melk, maar zijn uiteraard voor elkaar bestemd. Net5, 20.30-22.50u.

Legionnaire (Peter MacDonald, 1998, VS). Onbedoeld grappig thriller-avontuur met Jean-Claude Van Damme als door gangsters achtervolgde bokser in het Franse Vreemdelingenlegioen anno 1925. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

.L'école de la chair (Benoît Jacquot, 1998, Frankrijk/Luxemburg/België). Liefde is vooral een intellectueel vraagstuk en een door klasseverschillen gekleurd machtsspel in verfilming van roman van Yukio Mishima over relatie tussen welgestelde zakenvrouw (Isabelle Huppert) en een 20 jaar jongere, biseksuele barkeeper (Vincent Martinez). TV5, 22.30-0.05u.

Roseanna's Grave (Paul Weiland, 1997, VS/It.). Franse, Engelse en Amerikaanse acteurs doen alsof ze Italianen zijn in op het verwarmen van ieders hart mikkende, alleen op papier zwarte komedie waarin restauranthouder Jean Reno probeert te voorkomen dat het dorpskerkhof vol raakt voordat zijn terminale vrouw is overleden. Canvas, 23.15-0.50u.

Astérix chez les Bretons (Joseph van Lamsweerde, 1986, Fr.). Animatiefilm met de vermaarde Galliërs. Morgen, BBC2, 12.15-13.25u.

RADIO

Kunststof. Rob Zuidam vertelt over de première in Amerika van zijn opera Rage d'Amours dat het leven belicht van Johanna de Waanzinnige. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een reportage over de van oorsprong Zwitserse beeldend kunstenaar Moritz Ebinger die zich bezon op het fenomeen kamperen. Ook bezoekt hij de Amsterdamse sociëteit Arti & Amicitiae waar vrijdag een expositie wordt geopend met werk van zo'n dertig beeldend kunstenaars rond het thema De Grote Vakantie. In het tweede uur opnamen van de Amerikaanse violist Tony Conrad en een geluid uit het archief. 747AM, 22.00-24.00u.