Sirenes loeien weer maandelijks

Vanaf 1 september zullen in heel Nederland op elke eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags de sirenes weer loeien. Het ministerie van Binnenlandse zaken gaat de alarmsirenes dan weer maandelijks testen. Het hoorbaar maandelijks testen van de sirenes was juist in 1997 afgeschaft om minder overlast te veroorzaken. Het besluit is gevallen omdat ,,mensen minder snel vergeten wat een sirene betekent als ze het maandelijks horen'' dan wanneer het ministerie alleen jaarlijks de 4.050 sirenes die het rijk beheert aanzet.

Vanaf 21 augustus worden op radio en tv Postbus-51-spotjes uitgezonden om mensen te wijzen op het maandelijks testen en wat zij moeten doen als de sirene op een ander tijdstip gaat, namelijk: `Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen en zet (regionale) radio of tv aan'. Tot december zal deze landelijke publiekscampagne telkens in de week voor de eerste maandag van de maand plaatsvinden.

In Den Haag zal op 1 september de sirene diverse malen te horen zijn. Er wordt dan door TNO onderzoek gedaan naar het verhogen van de hoorbaarheid van de waarschuwingssirene. Bij vervanging van de oude sirenes in 1998, bleek dat de nieuwe exemplaren binnen gebouwen niet goed hoorbaar waren.