`Servië moet afzien van soevereiniteit Kosovo'

Voor het eerst is gisteren in Servië gepleit voor opgave van de Servische aanspraken op Kosovo.

Dušan Pavlovic, werkzaam bij van het onderzoeksinstituut van de hervormingsgezinde oppositiepartij G17 Plus, zei tegen de zender Radio B92 dat Servië in plaats daarvan resolutie 1244 van de Veiligheidsraad moet proberen te veranderen. In die resolutie, aangenomen na de Kosovo-oorlog van 1999, wordt het huidige VN-bestuur en de legering van een vredesmacht, KFOR, in Kosovo geregeld; de resolutie erkent uitdrukkelijk dat Kosovo onderdeel vormt van Servië.

Volgens Pavlovic zijn de Serviërs in Kosovo die regelmatig het doelwit van geweld van de Albanese meerderheid vormen, niet gediend met het vasthouden aan de Servische soevereiniteit. Hij stelde dat Servië twee opties heeft: het kan aansturen op een territoriale verdeling van Kosovo en het kan aansturen op territoriale autonomie voor de Servische minderheid.

,,De eerste oplossing houdt een verdeling in van Kosovo in een deel dat van ons is en een deel waarover de Albanezen de soevereiniteit krijgen. Het Albanese deel zou dan een soort afspraak kunnen maken over de Servische kerken in Kosovo'', aldus Pavlovic, refererend aan de wens het Servische cultuurgoed in Kosovo te beschermen.

De tweede optie zou neerkomen op een federalisering van Kosovo, waarbij de Serviërs in het noorden zelfbestuur zouden moeten krijgen in hun woongebied.