Schoenen, geld, relaties en seks

Dankzij `Sex and the City' is Candace Bushnell een fenomeen voor vrouwen. Gisteravond gaf de Amerikaanse schrijfster een lezing in Amsterdam.

,,Voor wie het zich afvroeg: mijn schoenen zijn van Prada.'' Schrijfster Candace Bushnell kent haar publiek, en weet sinds het fenomenale succes van haar tot tv-serie bewerkte Sex and the City-columns dat ze haar schoenenobsessie deelt met miljoenen lotgenoten over de hele wereld. Onder de ruim tweehonderd fans, meest goedgeklede vrouwen, die woensdagavond voor een optreden van Bushnell naar popzaal Paradiso waren gekomen, ging gejoel op. In het Sex and the City-universum zijn schoenen net zo belangrijk als salarissen, relaties of uitstrijkjes, en ook in Bushnells nieuwe roman, het vuistdikke Trading Up, krijgt hoofdpersoon Janey Wilcox ernstige twijfels over haar snel gesloten huwelijk met een `media mogul' als hij tijdens hun huwelijksreis sandalen met zwarte sokken aantrekt.

Ter introductie schetste Bushnell met rauwe stem (,,Zo wil elke vrouw klinken: sexy'') de levensloop van haar generatie vrouwen, die in de jaren tachtig als jonge meisjes de `small town' van hun geboorte ontvluchtten en naar New York trokken, op zoek naar een beter leven en een betere echtgenoot. Maar de banen vielen tegen (Bushnell zelf begon bij het tuttige Ladies Home Journal), en het resultaat van de nieuw verworven seksuele vrijheid was wel een hoop seks, maar geen huwelijk. In de jaren negentig moesten Bushnell c.s. wel concluderen dat geen van hun romantische verwachtingen waren uitgekomen, en dat het dus ook geen zin meer had om het ,,keurige meisje'' te spelen. ,,De meeste van mijn vriendinnen werden als Samantha'', zei Bushnell, en de zaal grinnikte: dankzij Sex and the City weten we alles van het rusteloze seksleven van deze blondine af.

Wild acterend las Bushnell vervolgens een passage uit Trading Up voor, waarin Janey Wilcox, een lingeriemodel dat lijf, leden en wat ze aan kennis bezit zonder enige gêne inzet om toe te treden tot de New Yorkse high society, voor een van haar vele schandalen zorgt. ,,It's fun! It's a page turner'', zei Bushnell even later tegen Heleen van Royen, die haar namens het organiserende John Adams Institute ondervroeg. De twee schrijfsters waren aan elkaar gewaagd: gehuld in bijna identieke blote bloemenjurkjes en puntschoenen hielden ze een vriendschappelijk wedstrijdje provoceren, onder het genot van het ene na het andere glas dure champagne. Bushnell kettingrookte er met overgave bij.

Bushnells personages worden vaak ,,cynisch'' en ,,oppervlakkig'' genoemd, maar daartegen heeft ze een simpel verweer: ze bestáán. ,,Hoe het in Amsterdam zit weet ik niet, maar in Miami, New York, Londen, Parijs, overal zie ik lelijke, rijke mannen met mooie, jonge vrouwen. Voor een vrouw is een huwelijk met een rijke man nog altijd een manier om zich staande te houden. In mijn boek proberen die mannen met geld, de moguls die volgens mij de hele wereld regeren en alleen vriendjes in hun netwerk toelaten, Janey Wilcox te verpletteren. Zij moet boeten voor hun immoraliteit. Maar ze overleeft.''

Een publieksvraag over de tv-serie wimpelde Bushnell snel af. Met de vriendinnen uit haar oorspronkelijk voor de New York Observer geschreven columns hebben de huidige tv-personages niet veel meer te maken. Anderen bedenken nu hun avonturen, en zoveel seks als Samantha nu heeft, gaat zelfs Bushnell te ver. Janey Wilcox houdt niet eens van seks, al doet ze er wel haar voordeel mee. Haar eigen seksleven is wel in orde, antwoordde Bushnell Van Royen desgevraagd. Bushnell (43) is sinds een jaar getrouwd met een danser van het New York City Ballet. ,,Een jaar pas? O, dan is de seks nog héél goed'', zuchtte Van Royen. Even later poseerden ze als hartsvriendinnen voor de camera's.

    • Sandra Heerma van Voss