Schadevergoeding voor Leeuwarder trouwambtenaar

De Leeuwarder trouwambtenaar N. Eringa-Boomgaardt krijgt 6.800 euro van de gemeente Leeuwarden aan geleden inkomstenderving wegens honderd huwelijken die ze de afgelopen twee jaar niet heeft gesloten.

Eringa's contract werd twee jaar geleden niet verlengd, omdat ze uit godsdienstige overwegingen weigerde homo's te trouwen. De gemeente huldigde het principiële standpunt dat ambtenaren van de burgerlijke stand alle wettelijke taken moeten uitvoeren die de functie met zich meebrengt. De Leeuwarder rechtbank bepaalde onlangs dat de gemeente procedurefouten heeft gemaakt bij de niet-verlenging. Eringa mocht ervan uitgaan dat haar contract tot 1 januari 2005 zou worden verlengd. Per 1 september treedt ze weer aan voor het huwen van hetero's. CDA-wethouder G. Krol noemt het uitkeren van het bedrag ,,heel redelijk''. De gemeente is tot nog toe 70.000 euro kwijt aan kosten in de juridische strijd met Eringa.