Sabri H. in vrijheid gesteld

De rechtbank in Istanbul heeft de Turkse Koerd Sabri H. dinsdag in afwachting van zijn proces vrijgelaten. H. vroeg asiel aan in Nederland, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wees zijn verzoek af. Volgens de dienst liep H. in Turkije geen risico op arrestatie. Hij moest dan ook terug naar Turkije, maar zodra hij landde op de luchthaven van Istanbul, nam de Turkse politie hem in hechtenis. De behandeling van de zaak van H., die wordt beschuldigd van `gewelddadige omverwerping van de bestaande orde', gaat op 21 oktober verder.

Voor Turkse begrippen is de vrijlating van H. hangende het proces uiterst bijzonder. De aanklacht tegen H., die eerder toegaf lid te zijn geweest van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan, is immers uiterst zwaar.

Volgens Gerda Later, de Nederlandse advocaat van H., is de lankmoedigheid van de Turken vooral te verklaren uit de aandacht die de zaak van H. in Nederland heeft gekregen. Zo was een vertegenwoordiger van de ambassade aanwezig op de zitting in Istanbul. Volgens Later begrijpt Turkije, nu het lid wil worden van de Europese Unie, dat het de zaken misschien toch anders moet aanpakken dan vroeger.

Of Turkije dat altijd zo ziet, is overigens de vraag. Zo vroegen de advocaten van Leyla Zana, de prominente Koerdische politica die momenteel opnieuw wordt berecht omdat haar eerste proces niet volgens de regels verliep, al ettelijke malen eenzelfde voorlopige vrijlating in afwachting vam het proces aan, maar de rechtbank heeft daarmee nog niet willen instemmen. Zana, voormalig parlementslid voor de Koerdische DEP-partij, werd in 1994 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens banden met de PKK. Zana kreeg enige jaren geleden de Sacharov-prijs voor de mensenrechten van het Europees Parlement.

Volgens de IND had de vorige advocaat van H. nooit ingebracht dat hij in Turkije wegens hoogverraad wordt vervolgd. Daarom liep H. volgens de IND in eigen land geen gevaar.