Prijzenslag computers in VS

Computerbouwer Dell heeft de aanval geopend op aartsrivaal Hewlett-Packard. Dell kondigde gisteren aan de prijzen voor computers en toebehoren met 22 procent te verlagen. De actie van Dell geldt voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Of Europa binnenkort gaat volgen is onduidelijk.

De zet van het Texaanse Dell komt op het moment dat Hewlett-Packard (HP) gisteren een kwartaalverlies bekendmaakte met de verkoop van computers. Analisten stellen dat HP door Dell nu moet gaan kiezen tussen marktaandeel of winstgevendheid met personal computers. Dell zelf maakte vorige week juist een sterke stijging van de winst bekend.

Dell en HP zijn felle concurrenten van elkaar sinds HP vorig jaar na een lange strijd voor 19 miljard dollar (17,3 miljard euro) computerproducent Compaq wist in te lijven. Desondanks is Dell nog altijd marktleider. Het bedrijf werd groot door zonder tussenhandel computers te verkopen en nauwelijks voorraden aan te houden. Dell verkoopt zijn computers via internet of per telefoon.

Dell verlaagde eerder al de prijzen en marktvorsers zien hierin de oorzaak van de rode cijfers bij de computerdivisie van HP. Daarnaast moest het bedrijf, onder leiding van Carly Fiorina, een verlies melden bij zogeheten servers, computers die netwerken aan de praat houden. Op Wall Street daalde de koers van het aandeel van het Californische computerbedrijf gisteravond met iets meer dan 10 procent.

De problemen bij de computerdivisie zijn onder meer ontstaan doordat HP de prijzen van computers verlaagde, terwijl de kosten van componenten stegen. Ook bestelde het computerbedrijf te weinig beeldschermen, waardoor deze per vliegtuig, in plaats van per schip, aangevoerd moesten worden.