Premier Berlusconi bepaalt indeling Italiaanse competitie

De Italiaanse regering nam deze week het besluit welke clubs in de hoogste divisie mogen spelen. Premier Berlusconi voorkwam in hoogst eigen persoon een vertraging van de competitie.

Resultaten behaald in het verleden, bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Zo zou men de Italiaanse voetbalcompetitie van 2002-2003 met terugwerkende kracht kunnen definiëren. Want niet op het veld, maar door de regering Berlusconi is besloten welke teams het komend seizoen spelen in de serie A en welke een plek krijgen in de Serie B. Gisteren nam de voetbalbond deze besluiten over en is de serie B uitgebreid van 20 tot 24 clubs.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi onderbrak zijn vakantie om een vertraging van de start van de competitie te voorkomen. In een decreet heeft zijn regering dinsdag bepaald dat het van fraude beschuldigde AS Roma toch mag starten in de Serie A. De club moet binnen zes dagen aantonen dat zijn financiële positie voldoet aan de eisen. Napoli kan zich op dezelfde wijze garanderen van een plek in de Serie B. Beide verlies lijdende clubs worden ervan verdacht dat ze met een valse garantstelling probeerden te voldoen aan de financiële eisen.

Fraude, onvoldoende financiële draagkracht, maar ook uitgebreide bemoeienis van administratieve rechtbanken, leidden deze zomer tot een situatie waarbij niet meer duidelijk was welke club in welke competitie moest spelen.

Zo wist de Siciliaanse voetbalclub Catania via de rechter een plaats in de serie B op te eisen. Deze erkende dat het team cruciale punten voor promotie was misgelopen, doordat het had verloren van Siena dat ten onrechte een geschorste speler had opgesteld. De fractievoorzitter van de postfascistische partij Alleanza Nazionale, Ignazio La Russa, die afkomstig is uit Catania, maakte vervolgens een politieke zaak van de promotie. Hij zette coalitiepartner Berlusconi onder druk. La Russa stelde voor om de Serie B voortaan uit minimaal 21 en mogelijk 24 teams te laten bestaan, zodat het recht in dit geval zijn voetbalclub Catania zou zegevieren.

Dinsdag nam het kabinet een besluit. De Serie B wordt uitgebreid naar 24, waardoor behalve Catania ook Genoa, Salernitana en Fiorentina kunnen promoveren van de Serie C1 naar de Serie B. Een gul gebaar van Berlusconi in de hoop ook anderen tevreden te stellen en geen potentiële kiezers te verliezen.

Gisteren bleek de ingreep een averechts resultaat te hebben. Berlusconi werd vergeleken met Hitler, Mussolini, Ceausescu en Pinochet die er allen om bekend stonden het verloop van de competitie te beïnvloeden in het voordeel van hun favoriete voetbalclub. Veel clubs in de serie B weigeren te spelen als de competitie wordt uitgebreid naar 24 teams. Atalanta is boos, omdat de gratie voor AS Roma betekent dat de club uit Bergamo in de serie B moet blijven. De andere degradanten uit de serie A eisen dat de serie A net als de Serie B wordt uitgebreid tot 24 teams, zodat ze niet hoeven te degraderen. Het om bureaucratische redenen uit het profvoetbal gezette team van L'Aquila is zelfs in hongerstaking gegaan in de hoop ook van het decreet `Red Voetbal' te profiteren.

Bij Fiorentina uit Florence, dat vorig jaar nog door een faillissement was teruggezet van de Serie A naar de Serie C2, is gemengd gereageerd op de onverwachte promotie naar de Serie B. ,,Wie financieel fouten heeft gemaakt, moet daar net als wij voor boeten'', vinden de supporters. De burgemeester van Florence sprak echter van een ,,uitstekend resultaat'' alsof de promotie op het veld is behaald.

In feite is de chaos nu minstens zo groot als vorig jaar, toen er ruzie was over de uitzendrechten voor voetbalwedstrijden. Want behalve de onduidelijkheid over welke club in welke klasse start, hebben ook nu nog zeven clubs in de serie A geen televisiecontract: Brescia, Chievo, Empoli, Modena, Perugia, Ancona en Sampdoria. In de Serie B hebben slechts Napoli en Cagliari een contract.

Vorig jaar halveerden de twee betaaltelevisiezenders Tele + en Stream de vergoeding aan clubs van de tweede garnituur tot 4,5 miljoen euro. De clubs pikten dat niet. Nu zijn beide zenders gefuseerd tot Sky Italia en in handen van de mediamagnaat Ruppert Murdoch. Volgens de wet mag deze maar 60 procent van de clubs een contract aanbieden, om te voorkomen dat hij een monopolie krijgt. Er is een alternatieve betaaltelevisiezender in de maak, Gioco Calcio die op 26 augustus moet worden gelanceerd. Of deze zender de andere clubs aan een contract helpt is onzeker. Lukt dat niet dan komen veel clubs in financiële nood. Inmiddels onderhandelt Gioco Calcio met Sky over het gebruik van de Sky-faciliteiten. Aldus kan Sky via een omweg het monopolie verwerven.

Voor Berlusconi is dat bijzaak. Hij hoopt vurig dat de sterkst mogelijke competitie op 30 augustus begint. De financiële nood en het vooruitzicht dat Sky, wanneer het haar monopolie heeft verworven, de clubs de financiële duimschroeven aandraait, is van latere zorg. Schulden opgebouwd in het verleden, vormen geen belemmering voor de toekomst, zo lijk het.

    • Bas Mesters