Onderzoeksrechter Uruguay staakt strafzaak tegen Ahold

Een strafzaak van de Uruguayaanse autoriteiten tegen supermarktconcern Ahold is van de baan. Onderzoeksrechter Pablo Eguren heeft beslist dat er geen gronden zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Eguren bevestigde vanochtend de uitspraak.

Eerder dit jaar diende accountant Julio Kneit namens honderden gedupeerde rekeninghouders van de Banco Montevideo een strafklacht in tegen Ahold, dat sinds begin dit jaar in een boekhoudschandaal verwikkeld is.

De Uruguayaanse rekeninghouders houden Ahold er voor verantwoordelijk dat het, als zakenpartner van de inmiddels failliete Velox-groep, bijna een half miljard euro namens Velox aan een consortium van banken betaalde terwijl de rekeninghouders door de ondergang van de Velox-groep hun geld kwijt zijn. Velox is eigendom van de familie Peirano waarvan twee leden voortvluchtig zijn.

Met de uitspraak is Ahold verlost van strafrechtelijke onderzoeken door Zuid-Amerikaanse autoriteiten. Er loopt nog wel een reeks civiele procedures van Velox-gedupeerden tegen Ahold. Hierdoor is er onder meer in Uruguay en Argentinië beslag gelegd op de aandelen van supermarktketen Disco, een dochter van Ahold.

Een woordvoerder van Ahold zei vanochtend ,,zeer verheugd'' te zijn en stelde dat de uitspraak ,,de weg effent voor opheffing van beslagleggingen''. Dit vergemakkelijkt de voorgenomen verkoop van de Zuid-Amerikaanse activiteiten door Ahold. Rechter Eguren zegt dat hij niet de jurisdictie heeft om Ahold te vervolgen. ,,Het onderzoek is daarom stopgezet, maar dat betekent niet dat de aanklacht is `gesloten'.'' Volgens klager Kneit houdt hij zich al twee maanden niet meer bezig met de Ahold-strafklacht. ,,De strafzaak is voor ons momenteel irrelevant. Het gaat uiteindelijk niet om de vraag of er fraude is gepleegd maar of de gedupeerden geld terugkrijgen.''

    • Jeroen Wester
    • Natasja de Winter