OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Orkater

In Hagedissenhuid van Bodil de la Parra worstelen drie goede vrienden (Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen en Geert Lageveen) met het verval, de eenzaamheid en de moderne tijd. In 2001 werd het al eens gelezen door dezelfde acteurs. Hagedissenhuid is te zien in het Amsterdamse Theater Bellevue, op de Uitmarkt en op Lowlands.

26 aug t/m 27 sept in Bellevue, Amsterdam. 31 aug op Lowlands (www.lowlands.nl). Inl 020-5305301 of www.theaterbellevue.nl.

FOTOGRAFIE

Rare Snuiters

Voor de tentoonstelling Rare Snuiters in De Nieuwe Kerk maakt bioloog en schrijver Midas Dekkers een keuze uit Nederlandse fotocollecties. Centrale thema is `de vreemdeling'. Hoe hebben Nederlandse foto's van buitenlanders onze kijk op `de ander' beïnvloed?

Dekkers selecteerde zowel historische als hedendaagse beelden, met foto's van Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Sem Presser, Catrien Ariëns, Kadir van Lohuizen en Bertien van Manen.

Rare Snuiters. Middas Dekkers kiest uit de Fotocollectie Nederland. 28 aug t/m 26 okt in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Inl 020-6268168 of www.nieuwekerk.nl

POP

Black Rebel Motorcycle Club

Rocktrio uit San Francisco, altijd in zwart leer gehuld naar het voorbeeld van Marlon Brando in The Wild One, maakt zich los van de Jesus & Mary Chain-obsessie van het debuutalbum en laat zich op het nieuwe album Take Them On, On Your Own van een verrassend geëngageerde kant zien. Hun omfloerste galmrock is niet meer zo somber en tergend langzaam als op het debuut, maar kent nu ook energieke uitbarstingen van woede en ontevredenheid over de gang van zaken in de wereld.

28 aug Melkweg, Amsterdam. Inl 020-5318181.

OPERA

La Fantesca

De komische barokopera La Fantesca (1729) van Johan Adolf Hasse wordt uitgevoerd door I Piccoli Holandesi, de sopraan Barbara Hanigan en de bas-bariton Marc Pantus. Verder wordt meegewerkt door Margot Nies (dans) en Terence Roe (acteur). De eerste voorstellingen vinden plaats in een Zuid-Fries natuurgebied bij Nijetrijne, gevolgd door een zomersouper. De voorstellingen beginnen om 14u30 of 18u30 en om 12u30 kan er onder leiding van een boswachter een wandeling en een boottocht worden gemaakt. Daarna volgen voorstellingen in theaters.

La Fantesca: 22, 23, 29, 30, 31 aug. Inl en res 0561-481690. 1 sept Festival Oude Muziek Utrecht; 5 sept theater Romein Leeuwarden; 6 sept Aqua Musica Amsterdam; 7 sept De Buitenplaats Eelde.

THEATER

Zeeland Nazomer Festival

Het Zeeuwse Nazomer Festival begint in Fort Ellewoutsdijk aan de Westerschelde met een voorstelling van Stravinsky's L'Histoire du soldat, kleinschalig muziektheater uit 1918, het eind van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal is een Russisch sprookje met het Faust-thema, dat wordt uitgevoerd in de vertaling van Martinus Nijhoff uit 1926: Op den straatweg tussen Sas en Sluis, een soldaat op weg naar zijn huis.

Er is meer locatietheater: de monoloog Ik, Zeeuws meisje wordt gespeeld in supermarkten. Het dansspektakel Waterlanders van Krisztina de Châtel wordt uitgevoerd bij de sluizen van Terneuzen. De Griekse tragedie Philoktetes van Sophocles is in de versie van Heiner Müller te zien op de Haringvreter, een eiland in het Veerse Meer. Het theaterstuk De bal is rond wordt uitgevoerd in het stadion van VV Tholense Boys. In het Zeeuws Museum in Middelburg krijgt de kameropera Enoch Arden van Richard Strauss zijn Nederlandse première.

Er is een uitvoering programma in het `festivalhart', het Abdijplein in Middelburg, waar Luc Deleu een containerinstallatie exposeert.

Zeeland Nazomer festival: 16 aug t/m 7 sept. Inl 118-659666; www.nazomerfestival.nl