Lui en chaotisch Oranje tevreden met gelijkspel

Als prima donna's bewogen de sterren van Oranje, dit keer in het zwart gekleed, zich over de prachtige grasmat van het Koning Boudewijn-stadion. Ze waren met het vliegtuig van Amsterdam naar Brussel gereisd en maakten ook op het veld een verwende indruk. Tegenstander België, een Europese middenmoter, had het oefenpotje met iets meer geluk winnend afgesloten. Na een 1-0 ruststand waren de `Rode Duivels' opgebrand en tevreden met een 1-1 eindstand. Het Nederlands elftal heeft nu een ongeslagen status van zestien wedstrijden op rij.

Hiermee evenaarde bondscoach Advocaat, onder wiens leiding dertien keer niet werd verloren, het record van de eerdere bondscoach Rijkaard. De meeste zeges en remises kwamen tot stand in oefenwedstrijden of eenvoudige kwalificatieduels. Onder leiding van Advocaat en assistent Van Hanegem is Oranje de afgelopen anderhalf jaar niet aan goed voetbal toegekomen.

En toch hadden beide bondscoaches zich slechtere generales kunnen wensen dan de wanvertoning tegen de Belgen. In de voorbereiding op de cruciale EK-kwalificatieduels tegen Oostenrijk (6 september thuis) en Tsjechië (10 september uit) zullen zij ongetwijfeld met de vuist op tafel slaan. Zoals Advocaat gisteravond in de rust zijn gezag liet gelden. Met als gevolg dat de vedetten zowaar de mouwen opstroopten en daarmee een afgang voorkwamen.

Het Nederlands elftal heeft ook in de gloriejaren zelden uitgeblonken in oefenwedstrijden. Bovendien, een goede generale is geen garantie voor succes. Wie herinnert zich nog de fraaie 2-0 oefenzege van twee jaar geleden in Engeland, aan de vooravond van het beslissende WK-kwalificatieduel tegen Ierland? Met zulk droomvoetbal zou Oranje in Dublin onverslaanbaar zijn, wist de toenmalige bondscoach Van Gaal. Een paar weken later volgde een roemloze uitschakeling voor het WK en kon de bondscoach opstappen.

Advocaat beschouwde het experiment met twee diepe spitsen (Van Nistelrooy en Van der Vaart) en een schaduwspits (Kluivert) als zinvol maar niet voor herhaling vatbaar. De meeste spelers wisten zich geen raad met de gewijzigde opstelling die voetbal zonder dreigend vleugelspel opleverde. De aanvallers liepen er verloren bij, de middenvelders liepen elkaar in de weg of achter de tegenstander aan, de verdedigers werden bij herhaling verrast door een overmacht aan Belgen. Na rust koos Advocaat voor mandekking in plaats van ruimtedekking en kreeg Oranje een beetje greep op de wedstrijd.

Advocaat kreeg met zijn kritische analyse bijval van De Boer en Van Nistelrooy die toegaven dat zij een modderfiguur hadden geslagen. ,,Zo kan het niet langer'', erkende aanvoerder De Boer. Hij hekelde de slappe instelling van zijn ploeggenoten, die als excuus konden aanvoeren dat zij weinig wedstrijdritme hadden. De Spaanse en Italiaanse competities zijn nog niet begonnen. Maar ja, de eredivisie is afgelopen weekeinde pas van start gegaan en daar voetballen vier Belgische basisspelers.

Advocaat kritiseerde opniew het tactisch onvermogen van enkele internationals. Dit keer rees de vraag of de bondscoach zijn spelers niet met een onmogelijke opdracht had opgezadeld. Van der Vaart kwam als pure aanvaller snelheid en lichaamskracht tekort om zijn baltechniek te laten gelden. En Kluivert bleek weer geen middenvelder die de lijnen uitzet. Pas toen hij na een rode kaart van Cocu (twee keer geel, dus geen schorsing) in de punt van de aanval speelde, toonde de Nederlandse topscorer zijn snelheid en kopkracht. Toch is Kluivert volgens Advocaat geen optie als diepe spits.

Als gevolg van de offensieve chaos speelde Van Nistelrooy (geschorst voor het duel tegen Oostenrijk) een ongelukkige wedstrijd. Hij werd zoals afgesproken in de rust vervangen door Makaay, die zijn reputatie van goaltjesdief snel waarmaakte met een kapbeweging en een doeltreffende knal in de korte hoek. Daarmee neutraliseerde hij de openingstreffer van Sonck. De Belgische Ajacied kopte de bal vlak voor rust feilloos in, nadat Van Bronckhorst en De Boer zich in de luren hadden laten leggen door Deflandre.

Van Bronckhorst werd in de rust gewisseld voor Zenden. Beide linksbacks zijn niet als zodanig opgeleid en hebben bij hun respectievelijke clubs Arsenal en Chelsea bovendien geen basisplaats. Bij gebrek aan pure mandekkers heeft Advocaat geen goed alternatief. Als rechtsback had Reiziger het volgens hem dit keer aardig gedaan. Van Bommel was na rust als rechtshalf de logische vervanger van de zwakke Seedorf. Beide spelers voelden zich onwennig in de zogenoemde `ruit' op het middenveld, net als Cocu en Davids.

Het ligt voor de hand dat Advocaat tegen Oostenrijk en Tsjechië kiest voor het eerder beproefde recept met twee aanvallers en vier middenvelders die naast elkaar spelen. Hij zal dan ook meer balafpakkers (Bosvelt, Van Bommel) kunnen opstellen die de overvloed aan flegma moeten compenseren. Met een vertrouwde tactiek en meer strijdlust is Oranje volgende maand op grond van de individuele klasse in staat de wanvertoning naar de vergetelheid te spelen.

België

1

Nederland

1

Ruststand 1-0. 38. Sonck 1-0, 58. Makaay 1-1. Scheidsrechter: Fandel (Dui). Toeschouwers: 38.000. Rode kaart: 85. Cocu (Nederland 2x geel), 90. De Cock (België). Gele kaart: Van Damme, Goor (België).

    • Jaap Bloembergen