Kok opent Grachtenfestival

,,Dames en heren. Het is een bijzonder voorrecht hier te mogen zijn om de opening te verzorgen van de zesde editie van het Grachtenfestival.'' Zo sprak gisteravond oud-premier Wim Kok vanaf een ponton op de Amsterdamse Prinsengracht het publiek toe bij de feestelijke opening van het jaarlijkse Grachtenfestival, dat tot zondag duurt. Het festival, waaraan tevens een Kindergrachtenfestival verbonden is, biedt muziekprogramma's op het thema `Meester, leerling'.

Als premier had Kok, volgens de organisatoren van het festival ,,de enige echte meester van Nederland'', nooit tijd voor zulke dingen. Nu legde hij ontspannen contact met beiaardier Boudewijn Zwart die vanuit de Westertoren op zijn verzoek een uitbundige versie van Aan de Amsterdamse grachten over de stad liet schallen. Iets verderop aan de Prinsengracht begon de Russische meesterpianist Vladimir Tropp in Cristofori het officiële programma met een ouderwets fluwelige en sfeervolle uitvoering van `juweeltjes uit de Russische pianoliteratuur'.

In Felix Meritis ging het programma `Diva's en diva's in de dop' met sopraan Charlotte Margiono en haar leerlinge Jeanneke van Buul, aangevuld met de sopraantjes Dieuwertje Luppers en Marjolein de Vries (beide leerling van Jeanneke van Buul), begeleid door pianist Peter Nilsson. ,,Tijdens de generale voelden we ons heel nerveus en raar, want het is haast niet te doen om als lerares en leerling samen op te treden'', aldus Margiono, die met veel gevoel voor humor duetten van Mozart, Les nuits d'été van Berlioz en het Kattenduet (als kwartet) van Rossini bij het publiek introduceerde. Margiono: ,,Als lerares ben je altijd op zoek naar de waarheid van iemand. Als de les goed is voor de leerling, dan leert de meester er ook iets van.''

Tot en met zondag zijn er talloze optredens en kinderconcerten aan de Amsterdamse grachten, elke dag vanaf 9.30 uur. Zaterdagavond vindt het 22ste Prinsengrachtconcert plaats. Meesterviolist Gil Shaham, aan de piano begeleid door zijn zus Orli Shaham, speelt onder andere Brahms, voorafgegaan door optredens van jong internationaal toptalent.

Grachtenfestival. Gehoord: 21/8 Amsterdam. T/m 24/8. Inl.: 020-421 4542

    • Wenneke Savenije