Koers van euro zakt naar niveau beneden 1,10 dollar

De koers van de euro is vanmorgen gedaald tot zijn laagste punt in vier maanden. De verzwakking van de Europese munt, die al enige weken gaande was, versnelde vanmorgen en bracht de wisselkoers met de dollar onder de 1,10 dollar per euro.

Op 29 april was de eurokoers voor het laatst zo laag tegenover de dollar. Op 6 juni piekte de euro nog op 1,1931 dollar. Vanmorgen brak de euro door een belangrijke technische grens van rond de 1,1050 dollar, en schoot daarna snel omlaag tot 1,0982 dollar.

Analisten waren vanmorgen verdeeld over de precieze oorzaak van de eurozwakte. Tekenen dat de Amerikaanse economie aantrekt, terwijl daar in Europa enkel nog verwachtingen over zijn, werden aangedragen als een structurele verklaring voor de kracht van de dollar. Handelaren verwachtten vanmorgen meer bewijs over het Amerikaanse herstel, aan de hand van cijfers die vanmiddag gepubliceerd zouden worden. Belangrijkste daarvan is de `index of leading indicators', een toonaangevende voorlopende barometer van de economie. Ook van de index van de Federal Reserve Bank van Philadelphia werd verwacht dat die een positief beeld zou geven over de Amerikaanse economie.

Volgens andere analisten heeft de eurozwakte een meer technische oorzaak. De herleefde voorkeur van beleggers voor aandelen zou ten koste gaan van obligaties. Met name Aziatische beleggers hadden de laatste maanden flinke posities ingenomen in Europese obligaties, en liquideren die nu. De obligatiekoersen zijn zowel in de Verenigde Staten als in Europa sterk gedaald, als gevolg van een massale verkoopgolf. De verkopen zouden de koers van met name de Japanse yen versterken omdat geld terugkeert naar Japan, en die van de euro drukken omdat geld aan de Europese obligatiemarkt is onttrokken.

De AEX-index schoot vanmorgen omhoog als gevolg van de eurozwakte. De sterkere dollar is positief voor exporterende Europese bedrijven.