Israël in actie tegen extremisten

Gesteund door tanks en helikopters zijn Israëlische soldaten vanochtend in drie Palestijnse steden begonnen met het opsporen en aanhouden van leden van de militante organisaties Hamas, Islamitische Jihad en de Al Aqsamartelarenbrigades. In Gaza Stad werd de militante leider van Hamas, Ismail Abu Shanab, gedood tijdens een op hem gerichte Israëlische raketaanval. Volgens Israëlische en Palestijnse media werd in Jenin en Nablus zwaar gevochten. Bij een vuurgevecht in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Tulkarem werden twee jonge Palestijnen gedood. Een dag na de zelfmoordaanslag op een Jeruzalemse stadsbus, waarbij 14 volwassenen en 6 kinderen omkwamen en 110 passagiers gewond raakten, heeft de Israëlische regering besloten wel in actie te komen tegen de Palestijnse splintergroepen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen, maar niet op te treden tegen de Palestijnse Autoriteit. In een korte verklaring na beraad met ministers en veiligheidsdiensten eiste Sharon van de Palestijnse Autoriteit dat er met een ,,ijzeren vuist'' opgetreden wordt tegen de leiders en de leden van de drie radicale organisaties.

En, zo benadrukte Sharon, ,,als de Palestijnse Autoriteit niet alle stappen, echte, betekenisvolle stappen in de oorlog tegen terreur neemt, dan is het niet mogelijk de diplomatieke besprekingen te hervatten.'' Het Israëlische leger heeft opdracht gekregen gerichte acties uit te voeren tegen leiders en gezochte Palestijnse militanten, die gedood moeten worden. Ismail Abu Shanab stond op deze lijst.De Verenigde Staten en Israël hebben premier Abbas van de Palestijnse Autoriteit onder zware druk gezet om de afspraken in het recente vredesplan, de zogeheten routekaart, nu eindelijk uit te voeren. Abbas heeft bij president Arafat een lijst ingediend van militanten die onmiddellijk gearresteerd moeten worden. De spanningen in het Palestijnse kamp lopen volgens het persbureau Associated Press zo hoog op dat de minister van Veiligheid Dahlan tijdens een bijeenkomst van de Palestijnse Autoriteit onder zijn blazer een kogelvrij vest droeg.

Volgens de woordvoerder van Dahlan, Elias Zaniniri, heeft Arafat de lijst met te arresteren militanten en een actieplan van Dahlan goedgekeurd. Eerder meldden de Israëlische media dat Arafat geweigerd had tegen de extremisten op te treden. ,,Hamas en de Islamitische Jihad hebben de regels overtreden en wij zullen hun wapenopslagplaatsen en terrorische structuren opruimen. Laat ons ons werk doen. Geef ons enige tijd,'' aldus Zaniniri, vanochtend in gesprek met de Israëlische legerradio.

Het plan van Dahlan behelst naast de aanhouding van Hamas-leden, die betrokken waren bij de laatste bomaanslag, het sluiten van scholen en moskeeën van Hamas.

President Poetin van Rusland, medeopsteller van de routekaart voor de vrede, heeft in een telegram aan de Israëlische regering zijn medeleven betuigd.