Haïti: milities als Tonton Macoute opereren weer

Met goedkeuring van politie en politici plegen in Haïti onofficiële hulptroepen moorden en andere misdaden, zonder daarvoor te worden gestraft. Dat meldt een Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie in een gisteren verschenen rapport dat met hulp van internationale organisaties, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de naar de VS gevluchte oud-politiechef Faveur is opgesteld. Het rapport beschrijft hoe de zogenoemde attachés mensen verkrachten, ontvoeren, in elkaar slaan en standrechtelijk executeren op een manier die doet denken aan de Tonton Macoute-milities ten tijde van de dictatuur van de familie Duvalier. De attachés zouden in dienst zijn van onder meer het Haïtiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerder van president Jean-Bertrand Aristide ontkent de beschuldigingen.