GROOT-BRITTANNIË

Handbag

Ze zijn minder beroemd dan die van oud-premier Margaret Thatcher, maar de handtassen van de Britse vorstin mogen er ook zijn. Althans dat vindt de conservator van Kensington Palace, waar tot 18 april een selectie is te zien uit de talloze karbiezen die Elizabeth II bezit, voor elke gelegenheid van een staatsbanket tot de paardenraces van Ascot. Het kan zijn dat de vorstin haar handbag alleen draagt omdat het anders zo kaal staat. Of ze er ook echt iets in heeft, laat staan wat, blijft een goed bewaard geheim. Mogelijk een zakdoek en een hartversterkertje voor haar dorstige man. Maar vrijwel zeker geen mobiele telefoon of sleutels, want die heeft ze niet nodig. Tevens zijn in het paleis, waar tot haar dood prinses Diana woonde, zo'n zeventig koninklijke hoofddeksels te zien, in alle kleuren van de regenboog tussen pauw- en korenbloemblauw, mét de werktekeningen van haar couturiers.

Hats and handbags; accessories from the Royal Wardrobe t/m 28 april; Kensington Palace, Kensington Palace Gardens, Londen W8; ma-zo 10-17u; 0044-20 7937 9561

El Niño

Enrique Metinides fotografeert sinds zijn twaalfde en heet in Mexico daarom El Niño (het kind), maar zijn werk lijkt allerminst geschikt voor kinderogen. Moordpartijen, dodelijke auto- en andere ongelukken, aardbevingen, branden en neergestorte vliegtuigen vormen het dagmenu van de Mexicaanse tabloid-kranten en Metinides was vijftig jaar lang de hofleverancier van de gruwelijke beelden in film noir-stijl, tot hij in 1993 met pensioen ging. Maar Metinides maakt van die inviduele rampen iets algemeens. Een monteur die geëlektrocuteerd in de hoogspanningsdraden hangt lijkt wel een gekruisigde Christus. Soms keek hij weg: dan fotografeerde hij niet het ongeluk zelf maar de omstanders. Zijn werk, te zien in de Londense Photographers Gallery, maakt duidelijk dat Metinides net als zijn landgenoten is gefascineerd door de schoonheid van de dood die er meer bij het leven hoort dan in het Westen.

Enrique Metidines, t/m 7 sept in The Photographers Gallery, 5 en 8 Great Newport Street, London WC; ma-za 11-18u; zo 12-18u; 004420 7831 1772 en www.photonet.org.uk; metro Leicester Sq.

Beigel Bake

Neem een willekeurige High Street van Londen en je kunt er een bagel kopen, het populaire joodse ronde broodje met een gat in het midden. Los en kaal of belegd met van alles, van de traditionele smoked salmon and cream cheese tot niet-koshere bacon met eieren of mozzarella met rucola. Een modebewust broodje met een pittig prijskaartje. Bij Beigel Bake, een rommelige glazen pui waarachter verschillende soorten brood hoog opgestapeld liggen is het verre van trendy. Al decennia lang kunnen hier 24 uur per dag belegde bagels, hier in de traditionele spelling beigels, cholas, platzels en zoetigheden als apple turnovers en doughnuts worden gekocht, eventueel ter plekke op te eten aan de formica plank langs de muur. Beleg varieert tussen gerookte zalm, kaas, hot salt beef en gehakte zure haring. De prijzen beginnnen bij 12 pence per beigel en lopen tot £ 1.70 voor een salt beef sandwich met augurk en hete mosterd.

Beigel Bake, 159 Brick Lane, Londen E1. 24 uur per dag open. 0044-20 7729 0616

Trafalgar Square

Na een jaar van verbouwing en de daarmee gepaard gaande verkeerschaos is er eindelijk rust op Trafalgar Square, het Londense plein dat de Strand, The Mall en Whitehall met elkaar verbindt. De verkeersader aan de Noordzijde van het plein is weggehaald en vervangen door trappen en nog meer plein om zo een organische verbinding met de National Gallery te vormen. Het ontwerp van architect Norman Foster heeft van Trafalgar Square weer een echt plein gemaakt waar je niet gehinderd door dieselende dubbeldekkers kunt flaneren. En met de hitte van de afgelopen weken zochten hele families verkoeling in de twee chloor water spuwende fonteinen. Ken Livingston, burgemeester van Londen, viert de opening van het plein deze zomer met dagelijkse gratis attracties. Van professionele circus-acts, moderne arcrobatiek en toneel tot en met allerlei soorten muziekuitvoeringen.

Trafalgar Square, Londen WC2, 004420 7983 4100

En verder

Cindy Sherman t/m 25 aug in de Serpentine Gallery, 0044-207298 1515 & www.serpentinegallery.org; A Private Passion t/m 14 sept in de National Gallery; 0044-2077472885 & www.nationalgallery.org.uk; BP Portrait Award t/m 21 sept in de National Portrait Gallery, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk; Kirchner: Expressionism and the City t/m 21 sept in de Royal Academy, Londen, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk; Bridget Riley t/m 28 sept in de Tate Britain, 0044-207887 8008 & www.tate.org.uk