Fokke & Sukke winnaars van de Stripschapprijs 2003

,,Het is natuurlijk niet de P.C. Hooftprijs, maar toch zijn we blij'', aldus tekenaar Jean-Marc van Tol, die samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de Stripschapprijs 2003 krijgt voor Fokke & Sukke. ,,Er is helaas geen geldbedrag aan verbonden'', zei Van Tol vanmorgen in een eerste reactie. ,,En de prijs is behoorlijk gedevalueerd. Dat blijkt wel, anders zouden wij hem niet hebben gekregen.''

De makers van Fokke & Sukke, een actuele cartoon met in de hoofdrollen een al te menselijke eend en kanarie, worden door Het Stripschap gelauwerd omdat ze ,,een succesvolle slag gemaakt [hebben] van studentikoze humor naar humor voor een breed publiek''. Tekenaar Van Tol, freelance humorist Geleijnse en rechtbankmedewerker Reid treden in de voetsporen van eerdere Stripschap-prijswinnaars als Marten Toonder, Jan Kruis, Peter Pontiac en Eric Schreurs.

Ondanks zijn kritiek op de Stripschapprijs (,,waarom niet, zoals in België een staatsprijs die ook financieel wat voorstelt?'') waardeert Jean-Marc van Tol het dat Het Stripschap ook andere soorten strips dan albumverhalen of grappige éénpaginastrips bekroont: ,,Misschien is het beter om te zeggen dat de prijs geëvolueerd in plaats van gedevalueerd is.'' De Stripschapprijs wordt op 18 oktober uitgereikt tijdens de Stripdagen in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn.

Fokke & Sukke, het geesteskind van drie corpsstudenten, begon in 1993 in het Amsterdams studentenweekblad Propria Cures, verscheen vanaf 1997 in boekvorm bij uitgeverij De Harmonie, en staat sinds 1999 dagelijks in NRC Handelsblad en is driewekelijks in de VPRO-gids te vinden. De politiek incorrecte stripfiguurtjes, die herkenbaar zijn aan hun blote piemeltjes en Donald Duck-achtige outfits, worden zelfs ingezet door bedrijven als Philips (`Strijken voor beginners') en Wieger Ketellapper. Vorige week raakten Reid, Geleijnse en Van Tol nog in conflict met de Amsterdamse luxe-pakkenwinkel Oger wegens een cartoon voor concurrent Suit Supply met de tekst: ,,Een mooi pak? Daarvoor ga je langs Oger... en dan links... en dan rechts.''

INTERNET: www.foksuk.nl