Fiona Watson was net terug van vakantie

Volgens haar vader was ze pas begonnen aan haar droombaan. De 35-jarige Fiona Watson was net terug van vakantie. Werkzaam als politiek analiste voor de VN-gezant voor Irak, Sergio Vieira de Mello.

En toen ging de bom af.

Watson raakte samen met haar nieuwe baas en zeker 21 anderen bedolven onder het puin van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad. Zij overleefden de aanslag niet. De Britse Watson, die was geschoold in Edinburgh en Cambridge, sprak haar talen. Ze was getalenteerd, doorliep verschillende posten, eerst bij de Europese Commissie, later bij de Verenigde Naties in New York. Pas onlangs was ze geselecteerd voor een missie van twee maanden naar Irak. Een baan die ze altijd had willen doen, als staflid van De Mello.

Vele anderen, meer en minder prominente werknemers van de VN kwamen twee dagen geleden om het leven toen een krachtige bom, verstopt in een vrachtwagen, voor het VN-hoofdkwartier tot ontploffing kwam. Een van hen was Richard Hooper, een Midden-Oostenexpert uit de VS. De 40-jarige Hooper was eveneens op speciale missie in Irak en vrijgesteld van zijn werk als assistent van Kieran Prendergast, de ondersecretaris-generaal voor politieke zaken van de VN. Hooper, die zijn werkzaamheden bij de VN in 1990 begon, werkte eerder voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen en voor de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten. Volgens Edward Mortimer, directeur communicatie van de VN, was Hooper, die vrijgezel was, ,,altijd bereid tot werk, waar dan ook en wanneer dan ook.''