EN VERDER

De mooiste file van Nederland

De Erasmusbrug vormt op zaterdag 23 augustus het decor voor de grootste Snoekenverzameling ter wereld. Honderden Citroëns van het type ID en DS (cabriolets, breaks en coupés) staan die dag op de brug geparkeerd tussen 12 en 17u. Ook op de Wilhelminapier, de Willemskade en het Willemsplein zijn de Snoeken te bewonderen. Bezitters van Snoeken kunnen terecht voor onderdelen.

Inl www.waterlife-rotterdam.nl

Boeken

Zaterdag 23 augustus is er van 10-17u een antiquarische boekenmarkt op het Stadsplein in Amstelveen. In zo'n 55 kramen worden boeken aangeboden die variëren van oude kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenis. Romans, naslagwerken, boekenweekgeschenken, topografische werken, kunst en architectuur, kookboeken, oude strip- en jeugdboekjes. Zondag 24 augustus kan de boekenliefhebber ook naar Amsterdam, waar langs de Amstel bij de Stopera honderd standhouders tussen 10-17u staan.

Inl 020-4020471 of 06-51768845.

Beelden

Zo'n 23 kunstenaars exposeren hun werk in het historische park van de buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Het 2,5 hectare grote park is voor het eerst door het publiek te bezichtigen. Het buiten, dat in 1639 werd gebouwd, is in de loop der eeuwen steeds volgens de laatste mode verfraaid, zodat de wandelaar elementen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw tegenkomt. Tijdens de expositie is ook de beeldhouwer Eddy Gheress aan het werk zien. In de orangerie zijn drankjes verkrijgbaar.

Beelden in Akerendam, Velserweg 20, Beverwijk van 24 aug t/m 5 oktober op za en zo van 13-17u en op Open Monumentendag, za 13 sept van 10-17u. Ook bezoek op afspraak. De toegang is gratis. Parkeren is mogelijk tegenover Akerendam op het Stationsplein. Inl www.stsvl.nl of 0251-260650.

Historie

Van nul tot nu, 2000 jaar historie van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tentoonstelling met foto's, kaarten en gebruiksartikelen over voormalige boerderijen, natuur, recente vondsten en veldnamen in de duinen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen, nabij het dorp Vogelenzang, is ook een kunstwandelroute uitgezet. Kunstenaars Toshikatsu Endo, Wapke Feenstra en Meschac Gaba lieten zich inspireren door de natuur, de geschiedenis en de drinkwaterfunctie van het duingebied. De wandelingen, die langs hun kunstwerken voeren, duren één of drie uur. Aanleiding voor de manifestatie is het 150-jarige bestaan van Waterleidingbedrijf Amsterdam.

T/m 30 oktober. (di-do van 9u30-16u, za en zo van 9-17u). Bezoekerscentrum De Oranjekom, 1-ste Leyweg 4. Kunstwandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Di t/m do 9u30-16u, za en zo 9-17u. Inl 023-5233595.

Colors of Music

Op het Noordzeestrand van Vlieland is t/m 27 september het kunstproject the colors of music door Dirk Hakze te zien. In een panorama project met een diameter van 26 meter, gevormd door drie cirkels van 57 panelen, wordt de symphonie nr. 7 Leningrad van Dimitri Shostakovitsch (1906-1975) gespeeld. Locatie: ten westen van strandpaviljoen `t Badhuys, einde Badweg.

Inl VVV Vlieland 0562-451111.

Hofdagen

Tijdens de expositie over Hans Holbein in het Mauritshuis in Den Haag worden op drie zondagen (24 augustus, 19 oktober en 9 november) Hofdagen georganiseerd. Tussen 12u en 16u15 kan het publiek kennismaken met de wereld van Holbein. Een greep uit het programma: wandeling door het Mauritshuis met Hans Holbein zelf die over zijn leven als beroemd hofschilder vertelt en andere acterende historische figuren, een hofomroeper en een roddelende hofdame. Muziek uit de Tudortijd op authentieke instrumenten met o.a. composities van Hendrik VIII. Lezing over de eetcultuur in de vroege renaissance. Demonstratie met een buizerd op het voorplein van het museum.

Kinderen kunnen als prins of prinsesje worden geschminkt en maken onder begeleiding van een museummedewerker een Tudorhoedje of geurappeltje. De museumkok heeft speciale Tudorhapjes gemaakt. Deelname aan het programma is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Hofdagen aan de Hofvijver op 24 aug, 19 okt en 9 nov tussen 12-16u15 in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Toegang volwassenen €12,50, mjk €5,50, 65+€9, t/m 18 jaar gratis.

Binnenhof Festival

Woensdag 27 augustus (20u) begint op het Binnenhof in Den Haag een intercultureel programma, waar dit jaar de Caraïbische en Afro-Brasil culturen centraal staan. Optredens van Mangrove Steelband uit Notting Hill, Magic Fingers en Medicamento. Donderdag 28 aug (20u15) danst het Nederlands Danstheater II met in het voorprogramma de Ricardo Sibelo Dance School uit Zoetermeer; dansers vanaf 7 jaar die dansen op muziek van Westside Story. Vrijdag 29 aug (20u) Miranda van Kralingen en collegae: Van Bach tot Broadway. In het voorprogramma optredens van laureaten van het Prinses Christina Concours.

Binnenhof Festival op 27, 28 en 29 aug. De eerste avond is grotendeels gratis toegankelijk. Voor de andere twee avonden wordt €5 entree gevraagd.

Res voor 27 aug bij de Openbare Bibliotheek, Spui 68, Den Haag. En voor 28 en 29 aug bij de Haagse Courant, Hofweg 1, tel 00070-3656806.