Een pagina vol afscheid van geliquideerde Lüske

Maandagochtend, zegt Wim Bohnen, begonnen de vrienden van Bertus Lüske al te bellen. ,,Wim, jongen, hoe doen we het met de advertenties?'' De avond ervoor was vastgoedondernemer Lüske door zijn criminele vijanden geluiqideerd.

Wim Bohnen werkt bij De Telegraaf – op de advertentieafdeling. Hij kende Bertus Lüske goed, uit ,,de voetbalwereld''. Ze zaten altijd in hetzelfde vak bij Ajax. Hij heeft, zegt hij, een goede vriend verloren, ,,absoluut''. Tegen de uitvaartondernemer, Rebel uit Huizen, zei Wim Bohnen dat ze dit ,,even netjes moesten coördineren''. Eerst de familie, dan de goede vrienden, dan de minder goede vrienden, en daarna de kennissen en de zakenrelaties.

Dus staat vandaag in De Telegraaf op een hele pagina met rouwadvertenties voor Lüske het officiële afscheid van de familie bovenaan: ,,...mijn unieke man, onze fantastische vader en onze beste vriend''. En meteen eronder een gedicht van Lüskes vrouw, Janny. ,,Waarom? Waarom? Waarom? Wat heb jij misdaan, dat ons dit verdriet wordt aangedaan?''

Daarnaast staat een tekst van Lüskes zoon Marcel: ,,Ik had nog zoveel te bespreken. Maar gelukkig niets meer uit te praten.'' Dochter Lindy schrijft dat ze van haar vader houdt en hem nooit zal vergeten.

En dan is, na de vrienden die alleen met hun voornaam ondertekenen, oud-bokser en zakenpartner Ruud Koopmans aan de beurt. ,,Ze hebben onze beste gabber vermoord. Maar het recht zal zegevieren.''

Verderop op de pagina staan advertenties van Theo Heuft, oud-eigenaar van de luxueuze Amsterdamse sexclub Yab-Yum (,,Als een gedreven en vierkante man zullen wij je erg missen''). Levensliedzanger Dries Roelvink staat erop, met zijn vrouw (,,Nooit meer een duet'').

De laatste advertentie op de pagina is van Dick Grijpink, de omstreden directeur van Taxicentrale TCA in Amsterdam (,,Ongepolijst, moedig en markant. Amsterdam zal je missen.'')

Uitvaartondernemer Rebel uit Huizen is er trots op hoe het gegaan is. Hij ,,doet'' Bertus Lüske, zoals dat onder zijn vakgenoten heet. ,,Alles zelf aangeleverd in PDF-bestand.'' Hij noemt Wim Bohnen ,,commissaris Bohnen''. Die heeft hem, zegt hij, ,,erg goed begeleid''.