Dollar trekt beurs verder omhoog

Na een voorzichtige start zijn de Europese effectenbeurzen vanmorgen fors gestegen. De aandelenmarkten trotseerden een licht lager slot van de beurzen in New York gisteravond. De koerswinsten hadden voor een groot deel te maken met de waardestijging van de dollar. Dat is vooral goed voor bedrijven die veel omzet maken in de Verenigde Staten. De euro daalde vanmorgen tot onder de 1,10 dollar per euro en was daarmee het zwakst sinds eind april.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, was de grootste stijger onder de Europese beurzen en stond rond het middaguur op 331,41 punten. Dit komt neer op een winst van 5,60 punten of 1,72 procent. Slechts drie fondsen, Numico, KPN en VNU stonden op verlies in de index.

Technologiebedrijven werden volgens een handelaar ondersteund door een positieve waardering van de chipsector door analisten en een goedgeluimde verwachting van chipproducent Intel. Beleggers vergaten hierdoor snel de tegenvallende kwartaalcijfers van pc-fabrikant Hewlett-Packard. Philips steeg 3,3 procent, automatiseerder LogicaCMG won 1,8 procent en de maker van chipmachines ASML noteerde 4,3 procent hoger.

Ook elders in Europa was de invloed van de sterke dollar te zien. De CAC-40-index in Parijs noteerde een plus van 1,3 procent. In Londen steeg de FTSE-index, door de minder sterke koersdaling van het Britse pond, met slechts 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt was na een uur handel 1,2 procent hoger.

Infineon was de absolute ster op de beurs in Frankfurt. Beleggers stortten zich op het aandeel nadat de halfgeleiderfabrikant een positieve waardering had gekregen van zakenbank Lehman Brothers. Infineon stond met een koers van 12,25 euro 5 procent hoger. Branchegenoot STMicroelectronics won ruim 2 procent. Lehman Brothers ziet de vraag naar chips voor computers en mobiele telefoons groeien.

De effectenbeurs in Tokio blijft de positieve lijn voortzetten. De belangrijkste graadmeter, de Nikkei-index, eindigde vanmorgen 0,7 procent hoger op 10.362,69 punten. Dat is een winst van 70,63 punten ten opzichte van het slot van gisteren. Koerswinsten domineerden ook andere grote beurzen in het Verre Oosten. Hong Kong sloot 1,6 procent hoger, Seoel 2,3 procent en Sydney 0,1 procent.