Creatieve flappenchirurg

Plastisch chirurg Gunter Germann is de derde in de serie van vier Artsen van de 21ste eeuw die de TROS in augustus uitzendt. Het zijn de artsen die ,,in deze eeuw een voorbeeld zijn voor anderen''.

Germann mag graag een golfballetje wegslaan. Hij heeft een ruime blauwe keuken waar hij zelf achter het aanrecht staat als er gasten komen eten. Zijn vrouw is kunstenaar en hij bezoekt musea waar hij schilderijen bekijkt. Over kunstenaars zegt hij: ,,een schilderij is tweedimensionaal en een plastisch chirug werk driedimensionaal.'' Het beeldhouwwerk in de zaal vol schilderijen negeert hij.

Germann is geen plastisch chirurg die alleen borsten en billen bijwerkt. Er komt een mevrouw in beeld die een tumor in haar bovenarm of schouder had. De stem: ,,Ze hebben net een vrouw geopereerd met een gezwel in haar arm, met behoud van de arm. Andere chirurgen hadden de arm waarschijnlijk geamputeerd.'' Germann blijft zoeken naar gedegen oplossingen, is zo'n matte opmerking waar de commentaarstem er te veel van uitspreekt.

Germann maakt brandwondenpatiënten weer mooi, helpt mensen die bij ernstige infecties een deel van hun weefsel zijn kwijtgeraakt en opereert mensen die ernstig hand- en vingerletsel hebben. Hij is gespecialiseerd in het verplaatsen van flappen, stukjes huid en weefsel die op weinig zichtbare plaatsen (buik, dij, rug) worden weggehaald om een `defect' aan hand of gezicht te dichten. Het is ingewikkelde microchirurgie, want de chirurg sluit de bloedvaten in de verplaatste flap aan op de oude bloedvaten.

Waarom Germann bij de vier `artsen van de 21ste eeuw' hoort is onduidelijk. Verder dan de opmerking dat Germann teruggaat naar de anatomie en vandaaruit nieuwe flaptechnieken ontwikkelt komt de documentaire niet. De databank van medische literatuur meldt 120 wetenschappelijke publicaties, wat niet uitzonderlijk is, en grote, beroemde studies zijn er niet bij. De grote pionier van de flapchirurgie was overigens de Nederlander Johannes Esser (1877-1946), die het belang van de `doorbloede' flap zag. Esser heeft vrijwel steeds in het buitenland gewerkt en woonde in de jaren dertig afwisselend in Monaco en op zijn Franse kasteel.

Artsen van de 21ste eeuw, TROS, Ned.2, 23.25-24.00u.

    • Wim Köhler