`Computer verplichten in auto'

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil personenauto's in de Europese Unie standaard laten uitrusten met cruise control en boordcomputer. Onder meer hierdoor zou de uitstoot van broeikasgassen met 10 procent kunnen dalen. Dit staat in een notitie die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Via de cruise control, die de auto op constante snelheid houdt, en de boordcomputer, die informatie geeft over onder meer het brandstofverbruik, moet de bestuurder zich bewuster worden van zijn rijgedrag. Maar volgens M. Kuijpers van het Milieu- en Natuurplanbureau gaat de automobilist juist meer kilometers maken als hij weet dat hij zuiniger rijdt. De maatregel zal volgens haar minder effect hebben dan verwacht.

Volgens de Rai, de vereniging van auto-importeurs, zijn de plannen nadelig voor de consument. Zodra de boordcomputer en de cruise control verplicht worden, komt de huidige belasting-vrijstelling voor beide accessoires te vervallen. Afhankelijk van het type auto betekent dat een prijsverhoging van enige tientallen tot enige honderden euro's.

Van alle nieuwe auto's heeft nu tweederde een boordcomputer, en de helft een cruise control. Zonder de fiscale vrijstelling zou dat in respectievelijk eenderde en eenvijfde van de auto's het geval zijn, aldus de Rai.