Woeste taferelen en volop grote gebaren op de Krim

Bachtiar Choedojnazarov moet fans op de juiste plaatsen hebben, want zijn films worden zichtbaar met veel geld gemaakt. Ze gaan dan wel over figuren aan de rand van de samenleving, maar de glamour barst aan alle kanten door de sjofele decors heen.

Choedojnazarov heeft véél fans: zijn eerdere films - Bratan, Kosh ba Kosh en Luna Papa - wonnen prijzen op festivals over de hele wereld. Zijn laatste, The Suit, werd mede gefinancierd door producenten uit Frankrijk, Italië en Engeland.

En je snapt wel waar de fans op afkomen. Choedojnazarov zet zijn publiek met flair schilderachtige taferelen voor. Een woest landschap, waar de huizen uit de rotsen lijken te ontspringen. De wulpsheid van de Zwarte-Zeekust. Fragiele kabelbaantjes (Kosh ba Kosh), houwtje-touwtje vliegtuigen (Luna Papa), reutelende motorfietsen (The Suit). Personages die nooit stilzitten, ze dansen en springen door het leven.

Vind je het gek dat ze af en toe tegen een mes oplopen of in een bassin met karpers vallen? Het is 's levens felheid daar op de Krim: grote gebaren, hevige emoties. En af en toe hang je de camera scheef, voor de artistiekerigheid.

In The Suit dromen drie jongens in een kustdorpje aan de Zwarte Zee, vermoedelijk op de Krim, van een avonturenbestaan met geld en mooie vrouwen. Konden ze maar met die cruiseschepen mee. Dat Gucci-pak, dat in de grote stad in de etalage hangt, lijkt wel een ticket voor het mooie leven. Om de beurt trekken ze het aan en ruiken ze even aan de volwassenheid. Maar hoe is dat met zulke jongens? Ze zijn gedoemd voorgoed in hun dorp te blijven.

De vergelijking met Emir Kusturica is vaak gemaakt – de Tadzjiek Choedojnazarov is ook met de uit voormalig Joegoslavië afkomstige filmer bevriend – maar de vergelijking gaat mank. De woestheid van Kusturica vloeit voort uit de woestheid van zijn onderwerpen.

De woestheid daarentegen van Choedojnazarov is een zinledig truukje. Het is behaagzucht van een getalenteerd filmer die te snel tevreden is met applaus. Bachtiar Choedojnazarov heeft het talent en de fans al – nou nog de films die ertoe doen.

The Suit (Sjik). Regie: Bachtiar Choedojnazarov. Met: Aleksandr Jatsenko, Artoer Povolotski, Ivan Kokorin, Ingeborga Dapkunaite. In: Amsterdam, Cinecenter; Rotterdam, Lantaren/Venster.

    • Bas Blokker