Wisse Smit was bevriend met topcrimineel

Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, is bevriend geweest met de in 1991 geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma. De vriendschap is onderwerp geweest van onderzoek door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), maar heeft geen beletsel gevormd voor de verloving. Het netwerk van criminelen rond Klaas Bruinsma is een van de eerste misdaadorganisaties in Nederland die bij het grote publiek bekend raakte. De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) beschouwde hem als leider van het eerste grote misdaadsyndicaat.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat de twee gedurende enkele maanden contact onderhielden. Dat was ongeveer 15 jaar geleden toen Wisse Smit in Amsterdam economie en politicologie studeerde. Ze leerden elkaar kennen tijdens zeilwedstrijden. Volgens directeur-generaal E. Brouwers van de RVD heeft Wisse Smit de contacten met Bruinsma verbroken ,,toen haar duidelijk werd welke verhalen over Bruinsma de ronde deden''. Van ,,een zakelijke of een intieme relatie'' was volgens de RVD geen sprake.

Wisse Smit heeft haar vroegere contacten met Bruinsma gemeld aan het Koninklijk Huis, aldus de RVD. Ook de minister-president is daarvan op de hoogte gesteld en de AIVD heeft er onderzoek naar gedaan.