Waar blijven de Atheners in augustus?

Nooit eerder lag Athene er in augustus zo verstild bij. De meeste Griekse hoofdstedelingen zijn in hun vakantieoorden, veel toeristen zijn er voor in de plaats gekomen maar daar merk je minder van, vooral omdat ze bijna nooit auto's of motoren hebben. Athene is in augustus rustiger dan ooit, en dat is ook de reden dat ik er graag blijf, alleen is er weinig te beleven. Zelfs het Athener festival heeft deze maand zowat niets te bieden. De stilste dag van deze stille periode was 15 augustus; dan is, vanwege Maria Hemelvaart, de meest verpletterende religieuze feestdag na Pasen, zowat alles dicht.

Ook de Akropolis en het toeristische inlichtingenbureau, dat trouwens is verhuisd naar een buurt waar bijna geen toeristen komen. Het is onwezenlijk te bedenken, hoe anders het om deze tijd allemaal zal zijn volgend jaar, als de Olympische Spelen in volle gang zijn. Maar zou men in staat zijn, de Atheners de volgende augustus vast te houden?

En met Atheners bedoel ik ook de taxichauffeurs, van wie de meerderheid `naar hun dorpen' is vertrokken, terwijl ik de indruk heb dat de meest eigenzinnigen zijn gebleven. Op de internetsite van de BBC kan men een onthutst relaas lezen over een chauffeur die het dubbele vroeg van wat de meter aan gaf, ,,omdat de airconditioning had aangestaan''. Niet alleen in de taxibranche zal nog een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden, over de hele linie moet de `service' beter. Het Grieks heeft wel een woord voor `dienst', maar `dienstverlening'...

Een van de voordelen van de stille augustus zou moeten zijn dat je makkelijker een zitplaats vindt in de bus en trolleys. Maar de directie denkt in de eerste plaats aan de bestuurders, die massaal met vakantie willen. Met het gevolg dat bussen en trolleys nauwelijks meer functioneren, en dat de weinige die nog rijden overvol zijn. Zelfs de verder zo voortreffelijke metro heeft nu een veel spaarzamer dienstrooster, zodat de klachten toenemen over het feit dat er geen airconditioning is. Die komt er voor de Spelen, heeft de directie beloofd. En er is nu al wél achtergrondmuziek.

Hetzelfde verschijnsel doet zich voor op de postkantoren, ook tijdens de rest van het jaar trouwens. Zo om een uur of twee 's middags, als het goed vol wordt met klanten, gaan drie van de vijf loketten dicht en de meisjes gaan naar huis of iets anders doen. En wat de toeristen betreft: hoe meer toeristen, des te minder loketten, lijkt het wel. Nu, in augustus, is het aantal meisjes teruggelopen tot één. Drie kwartier voor een paar postzegels en helaas verkopen de talloze kiosken die niet meer, zoals vroeger. ,,Daar wonnen we niet genoeg op'', zegt mijn kioskhouder. Maar de toeristen wonnen er wel tijd mee. Zal dat volgend jaar allemaal beter gaan? Zal de klant in dit land eindelijk koning worden?

    • F.G. van Hasselt