Val van Duitse provocateur

Een poging tot chantage is de rechtse Duitse populist Ronald Schill gisteren fataal geworden, Zijn politieke nalatenschap is uiterst mager.

Het levensgevaarlijke narcosegas dat de Russen hebben gebruikt om de gijzeling in een Moskou's theater te beëindigen leek hem ook wel wat voor Duitsland. In de Bondsdag ging hij eens zo lang te keer tegen buitenlanders dat zijn microfoon werd uitgeschakeld. En over de invloed van de psychiatrie op het strafproces merkte hij op: ,,Je blijft hier al onbestraft als je op je elfde je oma een keer bloot hebt gezien.''

De provocatie is bij de rechtse populist Ronald Schill (44) uit Hamburg in goede handen. Met provoceren maakte de jurist razendsnel carrière in de lokale politiek. Met chanteren maakte hij gisteren in een handomdraai weer een einde aan zijn politieke loopbaan. Tot gisterochtend 9.30 uur was de voormalige rechter en erevoorzitter van de Partei Rechtsstaatlicher Offensive senator (minister) van Binnenlandse Zaken in de Hanzestad. Toen probeerde hij CDU-burgemeester Ole von Beust met diens seksuele voorkeur te chanteren en werd op staande voet ontslagen. Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) kwalificeerde de gebeurtenissen in Hamburg gisteren als ,,macaber schouwspel''. Honderden jongeren vierden gisteravond op straat met een `Schill-out'-feest de val van de `law and order'-senator. Ze raakten prompt slaags met de politie.

Von Beust wilde eigenlijk alleen een medewerker van Schill ontslaan die naast zijn publieke functie inkomsten uit diverse andere bronnen had. Schill dreigde daarop publiek te maken dat de burgemeester een liefdesrelatie heeft met de senator van Justitie, Roger Kusch. Von Beust wees Schill de deur, concludeerde dat hij ,,niet het juiste karakter'' had voor de functie van senator en maakte de chantagepoging publiek.

Over zijn privé-leven liet de christen-democraat gisteren weinig los, wel ontkende hij een relatie te hebben met senator Kusch. Von Beusts homofilie was een publiek geheim in Hamburg, berichtten plaatselijke journalisten vanochtend. Maar hij had er altijd voor gekozen zijn publieke leven en zijn privé-leven strikt te scheiden.

Schills politieke carrière is daarmee voorlopig op dood spoor beland. In 2001 behaalde zijn net opgerichte partij met een campagne voor herstel van orde en gezag bijna 20 procent van de stemmen. Samen met FDP en CDU vormde Schill vervolgens een conservatieve coalitie: het eerste niet-sociaal-democratische bewind in Hamburg sinds 1949.

De politieke nalatenschap van de man die wegens zijn hoge straffen ooit furore maakte als de `genadeloze rechter' is uiterst mager. Pogingen om het aantal agenten in Hamburg drastisch te verhogen faalden. Wel liet Schill Luigi Colani een nieuw politie-uniform ontwerpen. Ook pogingen om het politieke succes naar andere deelstaten te exporteren zijn mislukt. In de Bondsdagverkiezingen bleef Schill's partij op een schamele 0,8 procent steken. De sociaal-democraten en de Groenen pleitten gisteren voor vervroegde verkiezingen in Hamburg, maar Ole von Beust wil de huidige coalitie voortzetten.

    • Michel Kerres