Topman Braziliaanse Ahold-dochter weg

Supermarktconcern Ahold heeft een Nederlander benoemd als nieuwe topman bij zijn grote Braziliaanse winkelketen Bompreço. Ronald van Solt, een oud-bestuursvoorzitter van Albert Heijn, krijgt per 1 september de leiding. Hij vervangt R. Britto die pas zes maanden in functie was. Volgens Ahold is Britto ingegaan op een goede aanbieding van een ander bedrijf.

Bompreço is een van de ketens die door Ahold te koop is gezet om de schuldenlast te verminderen. Ahold verkeert in grote problemen door een boekhoudschandaal dat in februari bekend werd. Door de affaire zijn de jaarcijfers over 2002 nog steeds niet gepubliceerd.

Van Solt is nu nog directeur planning en strategie bij Ahold. Hij keert bij het moederconcern terug op het moment dat Bompreço is verkocht. Dit supermarktbedrijf realiseerde in 2001 een omzet van 1,3 miljard euro (een daling van 16 procent).

In april maakte Ahold bekend zich volledig te willen terugtrekken uit Zuid-Amerika, het continent waar het sinds 1996 aanwezig is. Met de opbrengst van de desinvesteringen wil het concern zijn schulden verminderen. In augustus heeft Ahold al zijn 77 winkels in Chili verkocht aan het Chileense detailhandelsconcern Censosud.

De omzet in heel Zuid-Amerika kwam vorig jaar uit op zo'n 3 miljard euro. In 2001 was Zuid-Amerika goed voor 7 procent van de totale omzet.

Volgens persbureau AP gaat Bompreço deze maand echt in de verkoop. Het Franse Carrefour, Wal-Mart en het Braziliaanse Companhia Brasileira de Distribucão worden door het persbureau als potentiële kopers genoemd.