Sharon sluit grens na aanslag op bus Jeruzalem

Onmiddellijk na een nieuwe bloedige Palestijnse aanslag op een stadsbus in Jeruzalem, waarbij gisteren twintig ultraorthodoxe joden werden gedood, heeft de Israëlische premier Sharon alle grensovergangen met de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever gesloten. Alle contacten met de Palestijnse Autoriteit over de terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijnse steden zijn opgeschort.

Op zijn beurt heeft premier Abbas van de Palestijnse autoriteit alle contacten met de militante groepen Hamas en Islamitische Jihad opgezegd. Beide organisaties eisten gisteren de aanslag op, met als motief wraak voor de dood van een lokale leider van de Islamitische Jihad in Hebron, Mohammed Sidr. Volgens de media was de dader een lid van Hamas in Hebron en een vriend van Sidr.

Onder de doden bevinden zich vijf kinderen en baby's. De bus van lijn 2 zat vol met ultraorthodoxe families die omstreeks negen uur terugkeerden van het avondgebed bij de Klaagmuur naar de wijk Har Nof. De politie gaat er van uit dat de dader zich verkleed had als een ultraorthodoxe man. Hij bracht de explosieven tot ontploffing nadat hij in het midden van de bus was gaan zitten. Getuigen, artsen en ambulancepersoneel spraken van een van de zwaarste aanslagen in de afgelopen drie jaar. Zij vertelden gruwelijke verhalen over afgerukte ledematen, stervende passagiers, en tientallen gillende, gewonde kinderen. Passagiers van een andere bus, waarvan het dak werd afgescheurd, raakten gewond door rondvliegend metaal en glas.

De Palestijnse premier Abbas kondigde aan dat hij op korte termijn maatregelen zal nemen tegen Hamas en de Islamitische Jihad. Welke stappen hij gaat zetten, vertelde hij niet. In hun reacties drongen de Amerikaanse president Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell aan op concrete maatregelen van de Palestijnse Autoriteit om de militante groepen te ontwapenen en te ontmantelen. De aanslag van gisteren heeft de `routekaart' voor de vrede in grote moeilijkheden gebracht. De Europese Unie en VN-chef Kofi Annan drongen daarom aan op harde maatregelen tegen de Palestijnse extremistische groepen.

Kort na de aanslag werd in Jeruzalem gedemonstreerd door ultraorthodoxe jongeren die leuzen als `Dood aan de Arabieren' scandeerden. Israëlische politici veroordeelden de aanslag in de scherpst mogelijke bewoordingen. Volgens de Israëlische minister van Infrastructuur, Avigdor Lieberman (Nationale Unie), moet nu het hoofdkwartier van de Palestijnse president Arafat in Ramallah met de grond gelijk worden gemaakt. Knesset-leden van de kleine religieuze partijen, maar ook van Likud, eisten de deportatie van Arafat die het brein zou zijn achter de aanslagen. Andere politici, zoals minister van Justitie Tommy Lapid van de centrum-rechtse Shinui, drongen er bij de Palestijnse premier Abbas op aan in actie te komen tegen Hamas en Islamitische Jihad. Het kabinet komt vandaag bijeen om nieuwe maatregelen te bespreken.