Rode loper voor Chávez

In Venezuela probeert de oppositie vandaag een referendum over het aanblijven van president Chávez af te dwingen. In Argentinië werd hij met open armen ontvangen.

Om ,,revolutionaire knuffels'' met het Argentijnse broedervolk uit te wisselen. Om die reden trok de Venezolaanse president Hugo Chávez de afgelopen drie dagen ostentatief door de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om er op allerlei plekken linkse politieke partijen, actiegroepen van werklozen, intellectuelen, kunstenaars of de Moeders van het Plaza de Mayo toe te spreken. Hoogtepunt was zijn optreden van gisteravond toen een vrolijke Chávez – in geel jack, rood T-shirt en spijkerbroek – ruim twee uur lang een paar duizend Argentijnse aanhangers toesprak op een parkeerplaats naast de rechtenfaculteit.

Het was gisteren precies drie jaar geleden dat de huidige regering van Chávez in Venezuela – 22 miljoen inwoners – aan de macht is. Maar omdat in eigen land het podium steeds nadrukkelijker wankelt, heeft de president de wijk genomen naar Argentinië waar nog wel de rode loper voor hem wordt uitgerold. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zal de oppositie, die eerder dit jaar tevergeefs via een twee maanden durende staking Chávez probeerde te verdrijven, vandaag naar verwachting een kleine drie miljoen handtekeningen inleveren om een referendum af te dwingen. In die volksraadpleging krijgen de Venezolanen de kans zich uit te spreken of ze de huidige president ook de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn aanvaarden of nieuwe verkiezingen willen.

In Argentinië – van waaruit hij zondagmiddag urenlang rechtstreeks zijn wekelijkse `Hallo President Show' uitzond – kondigde Chávez evenwel aan zich niet zonder slag of stoot gewonnen te zullen geven. De door hem in gang gezette Bolivariaanse revolutie – genoemd naar de negentiende eeuwse vrijheidsstrijder Simón Bolívar die Venezuela in 1819 onafhankelijk maakte van Spanje – beschikt over ,,de wapens om ons te verdedigen'', aldus de steeds met stemverheffing pratende Chávez. De Venezolaanse president, die vorig jaar een militaire opstand overleefde, hield zijn Argentijnse supporters voor bezig te zijn met een taaie strijd tegen de oude corrupte Venezolaanse oligarchie. ,,Mijn regering heeft het fascisme en imperialisme weten te weerstaan'', aldus Chávez in de toespraak die ook in eigen land werd uitgezonden.

Door zijn Argentijnse aanhangers werden spandoeken meegedragen waarin vooral kritiek werd geleverd op de Verenigde Staten en de door dit land gewenste vrijhandelszone die in 2005 alle Amerikaanse landen moet omvatten. Chávez heeft zich de afgelopen dagen uitgesproken tegen een dergelijke vrijhandelszone op de voorwaarden die de ,,yankees'' dicteren. De president van Venezuela – de vijfde olie-exporteur van de wereld – heeft de afgelopen dagen ook gezegd dat het Internationale Monetaire Fonds in zijn ogen beter kan worden opgeheven omdat het instituut niet de belangen van de Latijns-Amerikanen dient.

Chávez heeft in Argentinië gepleit voor één groot Latijns-Amerikaans vaderland. De oprichting van één oliemaatschappij voor de hele regio moet de integratie dichterbij brengen. Met de Argentijnse president Kirchner tekende Chávez een economische overeenkomst. Venezuela opent een vijftigtal tankstations in Argentinië in ruil voor vlees en zwarte bonen.

Chávez zou vandaag terugreizen naar Caracas. Daar zal een Verkiezingsraad controleren of voldaan is aan het constitutionele vereiste dat 20 procent van het electoraat een referendum kan afdwingen. Volgens het huidige bewind heeft de oppositie veel handtekeningen vervalst. Hoe dan ook is de verwachting dat een referendum niet voor het einde van dit jaar zal worden gehouden.

    • Marcel Haenen